PS-voorzitter Paul Magnette (Shutterstock)

PS-voorzitter Paul Magnette (Shutterstock)

Binnenland politiek

Linkse regeringspartijen steunen eisen van stakers

Wannes Neukermans

Nadat de PVDA/PTB al aankondigde de nationale staking van maandag te steunen, en ook PS-voorzitter Paul Magnette aangaf “voor 200 procent” achter de actie te staan, steunt nu ook Groen (een deel van) de eisen van de vakbonden. Dat schrijft De Standaard.

In het midden van een pandemie waarin bedrijven en mensen in financiële problemen komen, roepen vakbonden ACV en ABVV op om vandaag het werk neer te leggen. Ze eisen dat lonen meer dan de berekende 0,4 procent mogen stijgen. De vakbonden vinden dit percentage te laag, maar werkgevers zien Covid-19 als een logische verantwoording. De vakbonden vinden het schandalig dat de lonen amper mogen stijgen, maar dat vergoedingen voor aandeelhouders omhoog blijven gaan. Ondanks de crisis keerden de Bel20-bedrijven, zonder AB InBev, 20% meer dividend uit dan het vorige jaar.

Twee van de drie vakbonden staken mee

Het overleg tussen vakbonden en werkgevers is de laatste maanden volledig spaak gelopen. Daarom staken de socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV. De kleinste vakbond, het liberale ACLVB, doet niet mee. Zij vinden het te vroeg. Het zou volgens hen ook een fout signaal zijn tegenover bedrijven die momenteel in financiële problemen zitten.

Groen wilt de federale regering zelf laten bepalen hoe de welvaartsenveloppe verdeeld moet worden. Die situatie zit vast door het moeilijke overleg tussen werkgevers en vakbonden, dus vindt Groen dat de regering zelf moet handelen. Groen vindt het ook een “logische eis” van de vakbonden dat er, in sectoren waar er goed is gepresteerd, meer dan 0,4 procent opslag mogelijk is. Maar in andere sectoren waar het moeilijk is, vinden de groenen ook dat er minder loonstijging moet zijn.

Het akkoord over de welvaartsenveloppe, die dient om de uitkeringen en vervangensinkomens welvaartsvast te houden, had eigenlijk al rond moeten zijn op 15 september. Zonder akkoord over de loonmarge willen de werkgevers die beslissing uitstellen. Daarom willen de groenen dat de federale regering, waar ze zelf deel van zijn, zelf een knoop doorhakt.

Nadat de PS via Paul Magnette ook aangaf voorstander te zijn van de nationale staking, doet de groene familie dat nu ook. Dit kan gevolgen hebben voor de werking van de federale regering. Daar ontstaan nu twee kampen: de socialisten en de groenen tegen de liberalen en christendemocraten. Voorlopig is er van een echte tweestrijd geen sprake, maar als de vakbonden en werkgevers niet tot een akkoord komen, moet Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) een beslissing nemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Linkse regeringspartijen steunen eisen van stakers”

Plaats een reactie

Delen