Protesterende vrouwen in het park Clapham Common. Foto Shutterstock

Protesterende vrouwen in het park Clapham Common. Foto Shutterstock

Uncategorized

Londense politie treedt hardhandig op tijdens wake vermoorde vrouw

Simon Segers

In het park Clapham Common in Londen zijn gisterenavond honderden mensen samengekomen ter ere van de 33-jarige Sarah Everard. De jonge vrouw werd vermoord door een politieagent. Omwille van het verbod op samenscholing heeft de politie de aanwezigen hard aangepakt.

De politie had de wake al op voorhand verboden. Op Twitter plaatsten ze het volgende: “De samenkomst in Clapham Common is onveilig. Honderden mensen staan dicht opeen gepakt, wat een schending is van de maatregelen en een risico voor de volksgezondheid. We moedigen mensen aan om naar huis te gaan en we zijn dankbaar aan diegenen die met de agenten in gesprek gaan en diegenen die naar huis gaan.”

Toen de politie de menigte wou ontbinden ontstonden aanvaringen met de agenten en uiteindelijk werden verschillende vrouwen in de boeien geslagen en hardhandig weggeleid. Het politieoptreden krijgt veel kritiek, zo noemt de Londense burgemeester Sadiq Khan het “onacceptabel”. Het overlijden van het slachtoffer aan de hand van een politieagent maakt de kwestie extra gevoelig.

Sarah Everard verdween vorige week tijdens een wandeling en werd enkele dagen later vermoord teruggevonden in een afvalzak in een bos. De lijkschouwer moest het lichaam identificeren aan de hand van gebitsgegevens, wat wijst op een brutaal overlijden. De hoofdverdachte is de 48-jarige politieagent Wayne Couzens. Het incident stookt het debat over veiligheid van vrouwen in het Verenigd Koninkrijk aan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen