Vooral kindermishandeling is toegenomen. Foto Shutterstock.

Vooral kindermishandeling is toegenomen. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Meer huishoudelijk geweld en kindermishandeling door coronamaatregelen

Ruben Notteboom

De hulplijn 1712 voor huishoudelijk geweld krijgt meer telefoontjes dan ooit tevoren. Door de lockdown moet men namelijk meer thuis blijven en in gezinnen met problemen heeft dat desastreuse gevolgen. 1712 kreeg vorig jaar 8.059 unieke oproepen, wat een stijging is van 49% vergeleken met het jaar daarvoor.

8.059 unieke oproepen, 11.305 mogelijke slachtoffers van huishoudelijk geweld, misbruik of kindermishandeling. En dat zijn enkel nog maar de mensen die durfden bellen. Huishoudelijk geweld was tijdens 2020 een groter probleem dan ooit tevoren.

Vooral kindermishandeling

De meeste oproepen gingen over kindermishandeling. 6.407 mogelijke slachtoffers van kindermishandeling namen contact op met 1712. Daarnaast schoten ook de oproepen voor partnergeweld de lucht in. Met 2.011 mogelijke slachtoffers stijgt deze categorie met een shockerende 85%.

Eerder werd ook bekend dat meer Vlamingen dan ooit tevoren zich eenzaam voelen. Tele-Onthaal kreeg namelijk ook meer oproepen. Mensen voelen zich eenzaam omdat ze door de coronamaatregelen minder contact hebben of zelfs geen. Dat is problematisch, want volgens de Zelfmoordlijn speelt in 37,3% van alle zelfdodingsgevallen eenzaamheid een rol.

Wordt de volgende golf een zelfmoordgolf?

Het is een schrijnende sociale ontwikkeling dat eenzaamheid enerzijds en huishoudelijk geweld, misbruik en kindermishandeling anderzijds de lucht ingesprongen zijn. In 2018 had België het hoogste zelfmoordcijfer van West-Europa. Nu eenzaamheid en geweld toegenomen zijn, bestaat de kans dat het zelfmoordcijfer in 2020 ook de lucht ingesprongen is, hoewel daarover nog geen statistieken vrijgegeven zijn. Zelfmoord werd echter wel al besproken in het Vlaams Parlement.

Ten slotte bleek vorig jaar ook al dat de hoeveelheid depressieve gevoelens bij jongeren verdrievoudigd was en 3 op 5 mensen begeleiding uitstelde door corona in 2020. Uit een enquête van het wetenschappelijk instituut Sciensano bleek dat Vlaanderen te kampen had met een “gigantische opstoot van depressieve stoornissen”. De coronapandemie zorgt dus niet alleen voor een gezondheidscrisis en economische crisis, maar ook voor een psychologische crisis die vaak vergeten wordt.

Heeft u vragen over zelfdoding of nood aan een gesprek? Neem dan contact op met het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op www.zelfmoord1813.be

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen