De Gentse Veldstraat - Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

De Gentse Veldstraat - Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Opvallend stil in winkelstraten: “Er heerst veel verwarring over de regels en dat schrikt klanten af”

Niels Geerinck

Volgens de Belgische federatie voor handel en diensten Comeos, is het opmerkelijk stil in de winkelstraten. Vandaag is de eerste dag van de inwerkingtreding van de nieuwe coronaregels voor de niet-essentiële winkels. Volgens de handelsfederatie vinden veel consumenten het verwarrend om te weten welke winkels ze nu vrij kunnen betreden en voor welke er een afspraak dient gemaakt te worden. Heel wat winkeliers houden dit weekend daarom nog de deur gesloten.

Vanaf vandaag geldt de nieuwe coronaregelgeving voor de niet-essentiële winkels. De winkels zijn open via een afsprakensysteem maar de consument vindt de regels daaromtrent erg verwarrend. Dat valt op in het straatbeeld en in de winkels. “Er is weinig passage en de klanten zijn ook in de war, ze vinden de verschillende regels nogal verwarrend. In de ene winkel mogen ze met twee binnen op afspraak, in de winkel ernaast moet er geen afspraak gemaakt worden, maar mogen ze enkel alleen binnen en maximaal een halfuur. Dat is niet zo eenvoudig allemaal”, aldus de woordvoerster van Comeos. Verschillende winkeliers kiezen ervoor om de klanten zich te laten registeren aan de deur.

Minder omzet en nog altijd heel wat onzekerheid over besmettingsgraad

Door de forse afname in kooplustigen vragen heel wat winkeliers zich af of het nog wel loont om hun winkel te openen. Volgens Mode Unie zijn deze regels niet rendabel genoeg voor kleine winkeliers. De omzet van die kleine kledingwinkels is al onderhevig geweest aan een enorme daling door de barslechte lenteverkoop. De huidige maatregelen kunnen nog meer roet in het eten strooien. Isolde Delanghe, voorzitter van Mode Unie, wil daarom bijkomende steunmaatregelen van de overheid voor de Belgische modesector.

Comeos daarentegen wacht de cijfers van dit weekend af om verdere conclusies te trekken. Enkele grote winkelketens zoals Inno, SportsDirect en IKEA wachten nog tot maandag om de deuren te openen. Het uitrollen van een online-afsprakensysteem was voor deze ketens geen evidentie.

Toch blijkt er nog heel wat onduidelijkheid over de echte besmettingsgraad in niet-essentiële winkels. Zo geef ook minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) toe tijdens een interview op VTM Nieuws gisteren. “De cijfers daarvoor moeten nog worden bekeken, maar we weten dat heel veel mensen zich tegelijkertijd verplaatsen om te gaan winkelen, waardoor het in de winkelstraten moeilijk wordt om afstand te houden, zeker ook op het openbaar vervoer“, aldus Verlinden.

Op afspraak

De winkels die volgens het ministerieel besluit worden beschouwd als niet-essentieel zijn alle elektro-, mode- en meubelwinkels. Deze winkels mogen dus enkel nog klanten ontvangen op afspraak. Het aantal klanten dat per afspraak binnen toegelaten wordt hangt dan vooral af van de oppervlakte van de winkel. Toch mag het aantal klanten nooit meer dan 50 personen die aan het winkelen zijn bedragen. Sommige winkels staan toe dat de klant aan de deur nog een afspraak maakt, andere werken via een online platform om alle afspraken op te vangen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen