Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Foto PhotoNews

Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Foto PhotoNews

Uncategorized

Minister Dalle: “Taalwetgeving geschonden in vaccinatiecentrum Heizel”

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) erkent dat de taalwetgeving geschonden werd in het vaccinatiecentrum in de Heizel. Dat schrijft Bruzz.

Een jonge Nederlandstalige Brusselaar had medische vragen over het vaccin, maar kon in het Heizelcentrum enkel in het Frans geholpen worden. Ook online was enkel uitleg in het Frans te vinden. In het testdorp Merode waren er gisteren gelijkaardige klachten.

Dalle: “Taalwetgeving geschonden”

Minister Dalle werd woensdag in het Vlaams Parlement over de incidenten ondervraagd door N-VA en Vlaams Belang. “Als het gaat over gezondheid, is het cruciaal en soms zelfs levensnoodzakelijk dat je de informatie goed begrijpt”, zei Dalle. “Respect voor de taalwetgeving is dan essentieel. De Brusselse vaccinatiecentra moeten Nederlands én Frans als bestuurstaal gebruiken. Alle berichten en mededelingen moeten in beide talen opgesteld zijn. Als een Nederlandstalige Brusselaar niet in het Nederlands te woord kan worden gestaan in een Brussels vaccinatiecentrum dan wordt de taalwetgeving geschonden.”

Dalle sprak bevoegd Brussels minister Elke Van de Brandt (Groen), lid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, aan over de klachten. Een deel van de online informatie die enkel beschikbaar was in het Frans, zou inmiddels vertaald zijn. Dalle ging niet in op de eis van N-VA en Vlaams Belang om verdere stappen te ondernemen.

Ook binnen Brussel klinkt er kritiek. Zo noemt parlementslid Els Rochette van meerderheidspartij One.Brussels de incidenten “onaanvaardbaar”. Ze vraagt dat ministers Alain Maron (Ecolo) en Van den Brandt actie ondernemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Minister Dalle: “Taalwetgeving geschonden in vaccinatiecentrum Heizel””

  1. In Quebec worden taalwetovertredingen gesanctioneerd. Niet in België omdat onze Nederlandstalige beleidspolitici (CD&V,OVLD, N-VA, SP-A, en Groen) en dus Benjamin Dalle een schrijnend gebrek aan respect vertonen voor de Nederlandse taal. Ze blaffen maar bijten niet. Hun meerwaarde voor de burger- en taalrechten van de Vlamingen is nul komma nul. Wat een bende losers en hypocrieten. Minister Dalle mag mij eens uitleggen waarom de taalwetgeving tijdens de bezetting, 1940-1944, in Brussel wel nageleefd werd en wanneer de Duitsers vertrekken dat niet langer het geval is.

Plaats een reactie

Delen