OPINIE. "N-VA, Open Vld en cd&v zijn opvallend mild voor Vooruit en PS"

Conner Rousseau in café 't Hemelrijk. Photo News

Binnenland politiek

Moeten kapperszaken opnieuw sluiten? Antwerps gouverneur Berx: “Besmettingen in stijgende lijn”

Anton Schelfaut

Antwerps gouverneur Cathy Berx waarschuwt dat de cijfers bij de kappers en andere niet-medische contactberoepen in stijgende lijn zitten. Dat heeft ze gezegd in ‘Wakker op Zondag’ op ATV. Infectiologe Erika Vlieghe vertelde in ‘De zevende dag’ dat een sluiting van de kappers in het plan B van de experten stond.

“Qua besmettingen is het een diffuus beeld, vang ik op bij eerstelijnshulpzones en de lokale besturen”, zegt Cathy Berkx. “Je ziet in scholen en bedrijven clusters. Daarnaast zijn er ook veel gevallen van positieve testen die elk op zich aanleiding kunnen geven tot clusters. Het feit dat je er een moeilijk beeld van krijgt, zorgt dat we zeer bekommerd en bezorgd zijn. Te meer omdat bijvoorbeeld bij de contactberoepen, bij pedicures, maar ook bij de kappers, je toch weer een stijging van het aantal besmettingen ziet. Dat zijn heel veel relatief korte contacten na elkaar, dus we zijn toch echt bezorgd.”

Berx benadrukt dat de niet-medische contactberoepen klant per klant moeten werken, met alle ramen en deuren open en afstand houden. “Ziek worden en medewerkers hebben die ernstig ziek worden, dat wil je toch ook niet als werkgever. Het is een lastig en moeilijk evenwicht. Je hebt een heel beperkt aantal fysieke sociale contacten. Die moeten kort zijn en mensen moeten echt voortdurend alert blijven tot we met z’n allen gevaccineerd zijn.”

Volgens viroloog Marc Van Ranst is een nieuwe sluiting van de kappers nog niet aan de orde. Dat heeft hij gezegd in dezelfde uitzending. Hij herhaalt wel dat kapperszaken maximaal moeten inzetten op een goede ventilatie. Een sluiting van de scholen in de week voor de paasvakantie noemt Van Ranst “een eerbaar compromis”.

Plan B

Infectiologe Erika Vlieghe (UZA) vertelde in ‘De zevende dag’ dat een nieuwe sluiting van de kappers en contactberoepen vrijdag op tafel lag tijdens het Overlegcomité. Dat behoorde tot het zogenaamde plan B dat de experten opstelden om de coronacijfers opnieuw naar beneden te krijgen.

Vlieghe zei ook “teleurgesteld” en “ongerust” te zijn over het uitblijven van verstrengingen. “Anderzijds, de politiek moet hier weer een bocht van 180 graden nemen en dat is niet makkelijk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Moeten kapperszaken opnieuw sluiten? Antwerps gouverneur Berx: “Besmettingen in stijgende lijn””

  1. Ik heb tot nu toe nog geen enkele wetenschappelijke studie gezien die zwart op wit aantoont dat mensen besmet werden na een kappersbezoek. Er is nog geen enkel overlijden vastgesteld als gevolg van een kappersbezoek. Wat hebben virologen toch tegen kappers?

Plaats een reactie

Delen