Total, een Franse energiereus. Foto Shutterstock.

Total, een Franse energiereus. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Moslimterroristen nemen volledige havenstad in: medewerkers Total geviseerd

Ruben Notteboom

In Mozambique is een havenstad, Palma, zonder provocatie of aanleiding ingenomen door moslimterroristen. De stad is belangrijk voor de Franse energiereus Total omdat er veel aardgasinstallaties in de buurt opgesteld staan en duizenden inwoners voor het bedrijf werken. Die zijn nu allemaal op de vlucht voor de jihadisten.

Ongeveer 100 islamisten vielen de stad in het zuidoosten van Afrika binnen. Woensdag begon de aanval en in de nacht van vrijdag op zaterdag wisten ze de stad te veroveren. Hun brutale aanval was vooral gericht op buitenlandse medewerkers van de gasvelden van Total.

Meer dan duizend mensen moesten zich verschuilen in installaties van Total

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn er verschillende doden gevallen, maar hoeveel slachtoffers er in totaal zouden zijn is nog niet duidelijk. Het Franse persagentschap AFP meldt dat duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen voor de terreurgroepen. De installaties van Total zelf liggen op een schiereilandje met veel beveiliging en zou momenteel nog veilig zijn.

Meer dan 1.000 inwoners en werknemers van Palma hielden zich schuil in de installaties van Total. Ze zijn geëvacueerd per boot naar Pemba. Pemba is de hoofdstad van Cabo Delgado, waar ook verschillende jihadistische terreurorganisaties actief zijn. Al sinds 2017 vechten rebellen, moslimterroristen en andere gewapende groeperingen in het gebied.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Moslimterroristen nemen volledige havenstad in: medewerkers Total geviseerd”

Plaats een reactie

Delen