MR-voorzitter Bouchez pleit voor basisinkomen

Foto: Photonews. MR-voorzitter Bouchez pleit voor basisinkomen

Uncategorized

MR-voorzitter Bouchez pleit voor basisinkomen

Pieter Van Berkel

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit in De Tijd voor een universeel basisinkomen.

Bouchez pleitte eerder al voor een basisinkomen van 1.000 euro per maand. Hij benadrukt dat zijn gedroomde basisinkomen niet bovenop de bestaande sociale zekerheid moet komen, maar deze zou moeten vervangen. “Ik geef daar wel een liberale invulling aan”, klinkt het. “Ik denk eerder aan een basisinkomen dat alle andere sociale uitkeringen vervangt.”

“Meer vrijheid”

Net omdat zijn voorstel andere uitkeringen en belastingvoordelen zou vervangen, blijft het volgens Bouchez wel degelijk betaalbaar zijn zonder belastingverhoging. “Als de bestaande uitkeringen en voordelen in de sociale zekerheid door een basisinkomen worden vervangen, heb je al zowat 70 procent van de financiering”, zegt Bouchez. “Je boekt daarnaast ook efficiëntiewinsten.”

Bouchez wil mensen naar eigen zeggen “meer vrijheid” geven. Volgens hem zou een basisinkomen mensen net stimuleren om meer te werken of te ondernemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen