Europees Parlement. Foto Shutterstock.

Europees Parlement. Foto Shutterstock.

Uncategorized

N-VA denkt aan overstap naar Europese EVP-fractie waar ook CD&V zit

/

De Europese N-VA-fractie overweegt over te stappen naar een andere fractie in het Europees Parlement, namelijk naar de EVP waar ook CD&V zetelt. Er zouden volgens De Standaard al gesprekken hebben plaatsgevonden tussen N-VA en CD&V over die mogelijke overstap van N-VA. Bij N-VA wil men dat gerucht niet ontkennen noch bevestigen.

N-VA zetelt op dit moment in de fractie van de Europese Conser­va­tieven en Hervormers (ECR), één van de twee EU-kritische fracties in het Europees parlement waar onder meer ook de Europese parlementsleden van Forum voor Democratie zetelen. Binnenkort zouden echter een aantal verschuivingen plaatsvinden rondom de ECR-fractie. Zo zouden Fidesz van Viktor Orban en Lega van Matteo Salvini waarschijnlijk toetreden tot de fractie, of wordt een nieuwe concurrerende fractie gevormd die de ECR zou decimeren.

N-VA naar EVP?

In januari 2022, halfweg de legislatuur, kunnen Europese posities herverdeeld worden en N-VA lijkt al te anticiperen op de verschuivingen die zullen plaatsvinden op het Europese toneel. Fidesz en Lega zijn twee partijen waarmee het Vlaams Belang zich vaak vergelijkt en het is mogelijk dat N-VA om deze reden liever niet in dezelfde fractie zou willen zetelen. Een andere mogelijkheid is de angst voor het verdwijnen van de ECR fractie indien grote buitenlandse partijen een nieuwe fractie starten. De precieze reden zullen we misschien nooit weten, maar wat wel zeker is, is het feit dat N-VA nu ook denkt aan een overstap.

En die overstap zou er één zijn naar de christendemocratische EVP-fractie. Een opvallende transfer, aangezien in die EVP-fractie ook al de CD&V zetelt en het een fractie is waarbinnen EU-kritiek toch heel wat minder is. Het gros van de partijen is er sterk voorstander van de EU.

Of het effectief tot een overstap komt, is koffiedik kijken. Wel zouden daarover al verkennende gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de CD&V en N-VA, al wil N-VA daarover niet te veel in haar kaarten laten kijken. “Voor onze partij is het altijd wat zoeken geweest. Het is logisch dat we onze oren en ogen permanent openhouden”, stelt de partij aan De Standaard.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “N-VA denkt aan overstap naar Europese EVP-fractie waar ook CD&V zit”

  1. Dan is het Vlaams Belang nog de enige partij die het epitheton ‘Vlaams’ verdient. De Wever is als Gilgamesh die in alle proeven die hem onsterfelijkheid moeten geven, hopeloos faalt.De N-VA is een doodgewone Belgische liberale partij geworden. Niet verwonderlijk dat het met Open Vld niet botert. Waarom wil De Wever altijd per se België redden terwijl dat land telkens duidelijk te kennen geeft dat het niet door hem wil gered worden?

  2. NVA profileert zich inderdaad meer en meer als systeempartij en lijkt haar principes van zelfstandigheid meer en meer te verloochenen. Voor de Vlaamse zaak moeten we dan ook hier niet veel meer van verwachten.

  3. Inderdaad, zo zie ik het ook. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat de NVA het Vlaamse volk verraad. Het communautaire hebben ze jaren terug opgeborgen. Zelfs de Vlaamse onafhankelijkheid is niet meer hun doel. Dat deze partij keer op keer zakt in de peilingen is meer dan gegrond. Trouwens, Jan Jambon is nu ook weer niet het voorbeeld van een “sterke leider”.

  4. Gemeenteraadsverkiezingen 2005 N-VA in kartel met CD&V.
    Zo werd Jambon de eerste keer verkozen in Brasschaat.
    Werd meteen schepen van financiën.
    Tijdens zijn eedaflegging zie hij letterlijk “ik zit hier niet als kartelpartner, maar als N-VA’er”.
    Toenmalig burgemeester en Vlaams parlementslid Dirk de Kort (CD&V) wist niet wat hem overkwam toen hij deze woorden van Jambon hoorde.
    Gaat de geschiedenis zich herhalen?
    En bovenstaande is niet “van horen zeggen”, ik was zelf aanwezig tijdens deze eedaflegging

  5. Van de NVA moeten we op Vlaams gebied niet veel meer verwachten!! Blijkbaar is de NVA geïnfiltreerd door liberale linksen en belgicisten, die de partij schaden!!
    Is niet meer stembaar voor een Vlaming!
    De enige partij die voor alle rechtgeaarde en vlaamsgezinde Vlamingen nog stembaar is, is het Vlaams Belang!!

Plaats een reactie

Delen