NAVO-personeel krijgt AstraZeneca vaccin geleverd vanuit Polen

NAVO-personeel krijgt AstraZeneca vaccin geleverd vanuit Polen

Uncategorized

NAVO-personeel krijgt AstraZeneca vaccin geleverd vanuit Polen

Kristof Luypaert

Naar aanleiding van de vraag van PAL NWS waarom de NAVO een beroep moet doen op Polen laat NAVO-woordvoerster Rehanna Jones-Boutaleb weten dat de NAVO niet beschikt over eigen vaccinvoorraden. Daardoor is de organisatie afhankelijk van de lidstaten. Eerder vandaag bevestigde het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat ons land geweigerd had af te wijken van de Belgische strategie.

Het kabinet argumenteerde die weigering als volgt: “Wij zijn niet op de vraag ingegaan omdat voor ons land het belangrijk is om de meest kwetsbaren te vaccineren. Zij moeten eerst beschermd worden tegen het virus. We volgen de situatie van de internationale instellingen van ons land op de voet en zijn permanent met hen in dialoog. Daarbij willen wij alle instellingen op voet van gelijkheid behandelen.”

De NAVO zegt in elk geval “bijzonder verheugd te zijn over de steun van Polen aan de NAVO bij het vaccineren van personeel op het NAVO-hoofdkwartier”. Dit zal gebeuren in samenwerking tussen Poolse artsen en verpleegkundigen en de medische dienst van de NAVO.

Polen is volgens Boutaleb  “een sterke en betrouwbare bondgenoot die vanaf het begin van de pandemie ondersteuning heeft geboden met medische apparatuur, personeel en expertise aan vele andere bondgenoten en partners”. De NAVO-woordvoerster benadrukt ook dat de organisatie niet beschikt over eigen vaccinvoorraden. Daarom is ze dus afhankelijk van de goodwill van het land waar ze gevestigd zijn.

Poolse hulp aan NAVO helpt “lasten voor het Belgische gezondheidszorgsysteem te verlichten”

Door de weigering van België kan Polen, dat in de EU vaak onder vuur ligt van bepaalde Europese landen, alvast op internationaal diplomatiek vlak goede punten scoren. Niet alleen bij de NAVO, maar ook bij de Verenigde Staten. Het was immers op uitdrukkelijke vraag van de VS, met het oog op een later geplande NAVO-top waar ook President Biden aan zou deelnemen dat de vaccinatie gebeurde.

“Het AstraZeneca vaccin zal door Polen worden geleverd en in samenwerking tussen de NAVO en de Poolse autoriteiten worden toegediend”, klinkt het. “Het Astra Zeneca-vaccin is door het Europees Geneesmiddelenbureau goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, ook hier in ons gastland België. Het zal ook helpen de lasten voor het Belgische gezondheidszorgsysteem te verlichten. We werken al sinds het begin van de pandemie nauw samen met België, een gewaardeerde bondgenoot, en blijven dat doen.”

Amerikaans ambassadepersoneel mocht eigen personeel niet laten vaccineren

Uit betrouwbare bronnen vernamen we ook dat het niet de eerste keer is dat België zijn medewerking weigert aan de vaccinatie van diplomatiek personeel. Logischerwijze is dat de verantwoordelijkheid van de gaststaat. Maar een tijdje geleden weigerde de regering ook expliciet toestemming te verlenen aan de Amerikaanse ambassade. Hoewel die zelf aanbood om met eigen middelen en vaccins het diplomatiek personeel te laten vaccineren, vereist dit juridisch gezien een Belgisch fiat. Pas na lang aandringen en mits de nodige diplomatieke druk zou ons land gezwicht zijn en toestemming hebben verleend.

N-VA Kamerlid Theo Francken ziet het met lede ogen gebeuren en spaart zijn kritiek op de Vivaldi-regering niet. Francken noemt de gang van zaken “een internationale blamage en een afgang” voor ons land. “Soms heb ik de indruk dat deze Paarsgroene regering graag veiligheid en stabiliteit wil maar er vooral niets voor wil doen of betalen. We willen oh zo graag de lusten met het NAVO Hoofdkwartier en SHAPE commando in Mons, maar nooit de lasten“, zei Francken eerder vandaag aan PAL NWS.

Op de vraag of de Belgische regering bij haar beslissing heeft rekening gehouden met de mogelijke nadelige internationale diplomatieke gevolgen verwees het kabinet van de minister Vandenbroucke ons door naar Buitenlandse Zaken. Het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmes verkoos niet te reageren. De beslissingen over de vaccinatiestrategie zijn in België een bevoegdheid van de minister van Volksgezondheid.

Lees hieronder ons eerder artikel

https://redactie.palnws.be/2021/03/polen-schiet-navo-te-hulp-bij-vaccinatie-3-500-medewerkers-nadat-belgische-regering-weigerde/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen