Mark Rutte (Shutterstock)

Mark Rutte (Shutterstock)

Uncategorized

Nederlands premier Rutte wil coalitie met JA21 overwegen

Wijnand Meeus

Ontslagnemend Nederlands premier Mark Rutte (VVD) zegt ‘serieus te willen kijken’ naar een eventuele coalitie met JA21. De nieuwe partij die bestaat uit oud-leden van Forum voor Democratie (FvD). Dat vertelde hij na afloop van het gesprek met ‘verkenners’,dat is een functie vergelijkbaar met informateurs bij ons, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma.

De eerste partijleiders die bij de verkenners werden uitgenodigd waren Mark Rutte en Sigrid Kaag (D66). In dit gesprek werd afgetast wat de wensen van de partijen waren voor een eventuele coalitie. “We willen graag meedoen“, zei Rutte. D66, dat veel zetels won, zou volgens hem een logische deelnemer zijn aan het kabinet. “Dan is de volgende die we er heel graag bij willen ook het CDA. Dat is überhaupt onze eerste voorkeurspartner.”

Daarna wordt het voor Rutte minder duidelijk welke partij te betrekken. Daarbij overweegt hij de optie met JA21 of met de ChristenUnie. Maar Kaag lijkt niet te staan springen voor een coalitie met JA21. Ze vindt het ‘moeilijk voorstelbaar’. Volgens haar staat de partij lijnrecht tegenover de hare als het gaat over punten als het klimaat en de Europese Unie.

Kaag opteert dan liever voor een ‘progressief kabinet’. Met daarin de aandacht naar de thema’s waar haar partij mee naar de stemhokjes is getrokken. “Dat betekent enorme aandacht voor investeringen in onderwijs, kennis en wetenschap. Aanpak van de klimaatcrisis. Versterking van de rechtsstaat”, aldus Kaag.

Geert Wilders (PVV) zoekt dan weer meer naar een ‘centrumrechts kabinet’. “Zo’n centrumrechts kabinet zou denk ik hartstikke goed zijn voor Nederland”, klinkt het. Daarbij oogt hij op een coalitie tussen VVD, CDA, PVV, Forum voor Democratie en JA21.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen