N-VA stapt naar Grondwettelijk Hof tegen pandemiewet

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Photo News

Uncategorized

Nederlandse Tweede Kamer wil debat na geblunder met formatienota door preformateur Ollongren (D66)

Niels Geerinck

De meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer eist toelichting over de blunder die zich eergisteren voltrok. Preformateur en vicepremier Kasja Ollongren (D66) liep na een overleg met het geheim formatiedocument richting auto. Ze had het document op een uiterst opzichtige manier vast waardoor de aanwezige pers de nota onverhinderd kon fotograferen en later ook verspreiden. De aanvraag tot debat komt vanuit het CDA. De gelekte tekst bevatte voor die partij erg gevoelige informatie. CDA-voorzitter Wopke Hoekstra reageerde furieus.

Na de blunder van Kasja Ollongren (D66) hebben zowel zijzelf als haar collega-preformateur Annemie Jorritsma (VVD) ontslag genomen. Twee nieuwe verkenners werden aangesteld. Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VDD) zullen de opdracht nu proberen vervullen. “Wij willen een verse start maken. Het is vervelend wat er is gebeurd vandaag. Hoe dat is gegaan is niet aan ons, wij beginnen met een schone lei”, klonk het bij Wouter Koolmees.

Kwestie Omtzigt en de interne spanningen bij het CDA

De foto -en tekst- waarmee alle problemen begonnen toont erg vreemde opmerkingen en aantekeningen over de collega politici, partijvoorzitters en onderhandelaars. Zo valt op te merken: ‘onderhandelingsstijl Hoekstra’, en ‘meerderheid Eerste Kamer voor niemand een must’. Ook staat te lezen: ‘linkse partijen houden elkaar niet echt vast’, voor ‘minderheidskabinet weinig enthousiasme’.

Verder valt ook ‘CDA/keuze Hoekstra post in kabinet’ en ‘Omtzigt, functie elders’ duidelijk te lezen. CDA-voorzitter Wopke Hoekstra reageerde meteen furieus. Bij het CDA sloegen die notities in als een bom. Er gaan al lang geruchten op over een mogelijke tweespalt tussen de partijtop en genoemd Kamerlid Pieter Omtzigt. Omtzigt bevindt zich momenteel thuis met een burn-out.

Hoekstra liet alvast weten dat hijzelf absoluut niet die inhouden in de nota heeft aangereikt. “Het is bizar dat allerlei onderwerpen die niet met mij en andere fractievoorzitters besproken zijn, in die notitie staan. Behalve dat de opmerkingen inhoudelijk kant noch wal raken is het absurd dat men daarover wilde praten. Dat past op geen enkele manier bij de rol van verkenner” zo sloot Hoekstra af.

Oproep tot debat

Na het uitlekken van de nota in de pers werd door de het CDA meteen een verzoek tot debat ingediend. De partij voert zo de druk op ex-verkenners Ollongren en Jorritsma enorm op. CDA-voorzitter Hoekstra eist tekst en uitleg over de vreemde nota en het voorval.

Het CDA krijgt voor het verzoek de steun van PVV, PvdA, SP, GroenLinks, FvD, PvdD en CU. Zelfs D66 gaf aan bereid te zijn tot het openen van een onderzoek omtrent hun partijgenoot Ollongren. De meerderheidspartij VVD zet vooralsnog de deur slechts op een kier. Die partij neemt liever een afwachtende houding aan.

Premier Mark Rutte (VDD) verkondigde gisterenavond ook dat hij noch de verkenners over Pieter Omtzigt (CDA) hebben gesproken. Rutte gaf aan dat er geen uitleg zal volgen over de kwestie, omdat de verkenners alreeds ontslag hebben genomen. Die uitlatingen van Rutte schieten vooral bij het CDA in het verkeerde keelgat. ‘de onderste steen moét boven’ reageerde Hoekstra op Rutte.

Steun over de partijgrenzen heen

Zowel in de Tweede Kamer als op verschillende sociale media laten de partijvoorzitters zich uit over de kwestie. De partijgrenzen lijken te vervagen en er heerst een duidelijke, algemene steunbetuiging aan het adres van de veelbesproken Omtzigt. Enkel D66 en VDD houden zich momenteel op de achtergrond.

PVV-voorzitter Geert Wilders meldde via verschillende kanalen: “Ollongren moet zich verantwoorden voor de schandalige notities over collega Omtzigt. Ze mag dan zijn afgetreden als verkenner; ze is momenteel wel nog steeds minister. De vraag is of ze ook in die functie nog handhaafbaar is.” Ook de voorzitter van de SP wil het debat openen en betuigt haar steun: “Verkenners vertrokken en nieuwe verkenners aan de slag. Maar de vragen blijven, zoals waarom wordt er in de formatie gesproken over de positie van individuele Kamerleden? Daarover eerst debat. Vertrouwen moet eerst hersteld worden.”, aldus Lillian Marijnissen.

Onduidelijkheid

Er heerst nog heel wat onduidelijkheid over het voorval en de aantekeningen op de nota. Zodoende tasten ook de nieuwe verkenners nu in het donker. De formatie zit echt op slot. Het debat zou opheldering moeten verschaffen maar dan loopt de nieuwe formatie mogelijks nog meer vertraging op. De gewenste ‘supersnelle crisisformatie’ zoals Kaag (D66) het noemde lijkt nu veelal tot een opvallend trage start gedoemd te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Nederlandse Tweede Kamer wil debat na geblunder met formatienota door preformateur Ollongren (D66)”

Plaats een reactie

Delen