Rechtse overwinning in Israël: Netanyahu terug aan zet

Shutterstock

Uncategorized

Netanyahu winnaar Israëlische verkiezingen, maar impasse dreigt opnieuw

Pieter Van Berkel

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn partij Likoed zouden opnieuw de grootste worden in het Israëlische parlement, de Knesset. Toch dreigt opnieuw een politieke impasse.

Dat blijkt uit voorlopige resultaten en exitpolls van de Israëlische parlementsverkiezingen. Het is de vierde keer in twee jaar tijd dat de Israëli’s naar de stembus trekken om een nieuw parlement te kiezen.

Netanyahu lijkt wat minder te scoren dan bij de vorige verkiezingen en lijkt tussen de 30 en 33 zetels te zullen halen. Vorige keer won hij er 36. Zelfs als andere mogelijke rechtse coalitiepartners worden meegeteld, zoals de strikt-orthodoxe partijen en de partij van Naftali Bennett, komt het rechtse blok rond Netanyahu moeilijk aan een meerderheid.

Die meerderheid lijkt ook buiten het handbereik van de oppositie te blijven, waarvan centrumpartij Yesh Atid van Yair Lapid het beste resultaat neerzette en de op een na grootste partij wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen