New York wil recreatief gebruik cannabis legaliseren

Foto: Illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

New York wil recreatief gebruik cannabis legaliseren

Kristof Luypaert

Het parlement van de Amerikaanse staat New York heeft dinsdag een wetsontwerp aangenomen voor de legalisatie van marihuana voor recreatief gebruik. Gouverneur Andrew Cuomo heeft verklaard dat hij de wet ook zal bekrachtigen. Ook de motivering van de beslissing is bijzonder. Zo wordt een link gelegd tussen het verbod op cannabis en “disproportioneel zware celstraffen” voor de “gemeenschappen van kleur”.

Het wetsontwerp krijgt steun in beide onderdelen van het parlement van de staat, waar de Democratische partij een grote meerderheid heeft. New York voegt zich zo bij de 14 andere Amerikaanse staten en het District of Columbia, waar cannabisgebruik toegelaten is.

“Gedurende te lange tijd heeft het verbod op cannabis de gemeenschappen van kleur op een disproportionele wijze getroffen, door hen zware celstraffen op te leggen”, aldus de gouverneur in een persbericht.

“Deze historische wetgeving brengt gerechtigheid voor de gemeenschappen die lange tijd zijn gemarginaliseerd, omhelst een nieuwe industrie die de economie zal doen groeien en heeft substantiële waarborgen voor het publiek,” aldus de gouverneur.

Staat heft taks van 9 procent: jaarlijks 350 miljoen belastinginkomsten

De wet zal volwassenen vanaf 21 jaar toelaten cannabis te kopen en om thuis planten te kweken voor persoonlijk gebruik. Ook zullen fondsen worden omgeleid voor de behandeling van verslaving en voor onderwijs.

De staat zal automatisch de dossiers wissen van mensen die al zijn veroordeeld voor misdrijven gelinkt aan marihuana, die na aanvaarding van het wetsontwerp niet meer als een misdrijf zijn beschouwd.

Ook schrapt de wet de straffen op het bezit voor persoonlijk gebruik. De nieuwe limiet voor persoonlijk bezit komt te liggen op 85 gram van de drugs. De staat wil ook het bestaande programma voor de verdeling van marihuana voor medische doeleinden uitbreiden.

Volgens het kantoor van Cuomo zal de wijziging 350 miljoen dollar extra aan jaarlijkse belastinginkomsten opleveren en tienduizenden banen scheppen. De staat zal de verkoop van marihuana met 9 procent belasten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “New York wil recreatief gebruik cannabis legaliseren”

Plaats een reactie

Delen