Joe Biden en Kamala Harris. Foto Shutterstock.

Joe Biden en Kamala Harris. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Noord-Korea gaat niet in op Biden en wil geen contacten

Ruben Notteboom

De Amerikaanse president Joe Biden probeerde contacten te leggen met de Koreaanse communistische dictator Kim Jong-un, maar hij kreeg geen gehoor. Biden noemde Kim een crimineel tijdens de campagne en beweerde al dat hij “enkel met Kim aan tafel zou zitten indien Noord-Korea zijn nucleaire capaciteiten zou verminderen.”

Waar Trump geslaagd is, lijkt Biden te falen. Het was een historisch moment toen Kim Jong-un en Trump elkaar ontmoetten. Tijdens de verkiezingen was Biden zeer hard op Noord-Korea en dat lijkt niet onopgemerkt. Noord-Korea reageerde niet op diplomatisch verzoeken van Joe Biden. Dat vertelde een hooggeplaatste beambte aan Reuters.

Nucleaire spanningen

De vraag rijst nu hoe Joe Biden Noord-Korea zal aapakken. De spanningen nemen toe in Azië en Noord-Korea heeft al verschillende raketten getest. President Donald Trump slaagde erin om Kim Jong-un te ontmoeten en alles te bespreken, maar onder Biden is de radiostilte snijdend en schrijnend.

Japan en Zuid-Korea maken zich zorgen over de militaire activiteiten van Noord-Korea. De Amerikaanse minister van Defensie en enkele topdiplomaten gingen al op bezoek bij de twee Amerikaanse partners in Azië. Het Witte Huis was tot nu toe zeer voorzichtig met zijn communicatie over de situatie in Noord-Korea.

Sancties tegen Noord-Korea geen nut

Vaak gebruikt Amerika sancties om een land te bestraffen, maar dat blijkt niet te werken. Noord-Korea krijgt al jaren sancties opgelegd, maar blijft verdergaan met zijn nucleair programma. Momenteel zou Noord-Korea nog geen intercontinentale ballistische raketten hebben, wat betekent dat Europa en Amerika veilig zijn voor aanvallen van Noord-Korea. De buurlanden kunnen echter wel getroffen worden. De Noord-Koreanen zouden hun programma financieren met geld dat gestolen werd tijdens cyberaanvallen en hacks.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen