Het conflict aan de Oekraïens-Russische grens en de Krim is al sinds 2014 bezig. Foto Shutterstock.

Het conflict aan de Oekraïens-Russische grens en de Krim is al sinds 2014 bezig. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Oekraïne wil dat Westen militaire steun stuurt

Ruben Notteboom

Oekraïne hervat de strijd tegen separatisten in het oosten van het land en roept het Westen op om militaire steun te sturen. Daardoor breekt het fragiele vredesverdrag uit juli. Al sinds 2014 wordt er bloed vergoten in het oosten door separatisten, pro-Russische groeperingen en pro-Oekraïense groeperingen en het Oekraïense leger. Al meer dan 13.000 mensen kwamen om het leven.

Het conflict begon allemaal in de Krim. Het schiereiland heeft een zeer levendige geschiedenis. In 1783 werd het schiereiland geannexeerd door het Russische Rijk. Pas in 1954 werd de Krim aan Oekraïne geschonken door Rusland, beiden toen nog communistische landen. Daar kwam in Rusland veel kritiek op, want Sebastopol, de hoofdstad van de Krim, is namelijk zeer belangrijk voor de Russische vloot. Na de val van de USSR en de communistische regimes, bleef Sebastopol openstaan voor het Russisch leger, de enige haven waar Rusland terecht kon die niet bevriest tijdens de winter.

Escalatie van conflict in Oekraïne

Eenmaal het Oekraïense beleid verschoof naar een pro-Europese richting, liep het al snel uit de hand. Rusland wilde enerzijds hun toegang tot de Zwarte Zee niet verliezen en anderzijds kwamen pro-Russische elementen in Oekraïne in opstand. Uiteindelijk greep men zelfs naar de wapens.

Andriy Yermak, het hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne, zegt dat “in de voorbije weken het conflict enorm is beginnen escaleren.” Hij spreekt van “opzettelijke provocaties tegenover het Oekraïense leger om het staak-het-vuren te beëindigen.” 8 Oekraïense soldaten kwamen sinds het midden van februari al om het leven en Oekraïne wijst met de vinger naar Moskou.

Diplomatische rellen met Rusland

Oekraïne roept nu de Westerse landen op om actief militaire steun te sturen naar het conflictgebied, maar het is een groot vraagteken of het Westen dat wel zal doen. De Russische Federatie voelt zich namelijk niet comfortabel met de NAVO en de EU die steeds dichter bij de grens komen en ziet dat als een gigantisch gevaar voor de staatsveiligheid en de autonomie van het land. Een rechtstreekse militaire interferentie zou wel eens tot zware diplomatieke rellen en verdere escalatie kunnen leiden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen