Premier Alexander De Croo (Open Vld) (Photonews)

Premier Alexander De Croo (Open Vld) (Photonews)

Uncategorized

Oppositie snoeihard voor De Croo: “Premier van loze beloften”

Pieter Van Berkel

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kreeg tijdens het vragenuurtje een heleboel vragen over de beslissingen van het Overlegcomité te verwerken. De oppositie verweet hem gebroken beloften en wanbeleid.

De Croo trekt deze namiddag naar de EU-top en zou zich normaliter in de Kamer van Volksvertegenwoordigers laten vervangen door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemde het “ongezien en ongehoord” dat de premier, na de ingrijpende beslissingen van het Overlegcomité woensdag, zelf geen tekst en uitleg komt geven in het parlement.

De oppositiepartij liet vanmorgen bij monde van Kamerfractieleider Barbara Pas weten de premier te zullen opvorderen. Uiteindelijk werd het vragenuurtje een uur vervroegd, waardoor De Croo alsnog present kon tekenen. De premier kreeg niet minder dan twaalf coronagerelateerde vragen op zijn bord.

“Premier van loze beloften”

Vanuit de hele oppositie klonk kritiek op het falende vaccinatie- en testbeleid van de federale regering. “U had beloofd dat u een nieuwe lockdown zou vermijden door vaccinaties, testen en tracen en gerichte ingrepen”, zei Pas, die een Pinokkiopop bovenhaalde om haar betoog kracht bij te zetten. “U heeft daarin gefaald. Deze derde lockdown is een drieledige mislukking. Wanneer komt u met excuses voor uw gebroken beloftes?”

Onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker blikte terug op een jaar coronacrisis. Volgens hem worden we geconfronteerd met een jaar “wanbeleid en een regeltjeskermis van absurde maatregelen”, “halve en hele experten die nooit iets anders konden zeggen dan dat we in quarantaine moeten gaan”. “U bent de premier van loze beloften”, zei Dedecker. “U beloofde telkens het licht aan de eind van de tunnel. Maar er kwam niets anders dan een aanstormende trein.”

Volgens N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover is een groot deel van de bevolking intussen “cynisch en sarcastisch”. De N-VA’er wilde weten of de genomen maatregelen wel effectief zijn. “Helpen de maatregelen”, vraagt De Roover. “Helpt een nachtklok? Hebben de winkels voor besmetting gezorgd? Een jaar na de start van de crisis hebben we nog geen antwoord. De maatregelen die u neemt, wil u nu vertellen welk effect ze hebben?”

Geconfronteerd met de beschuldigingen van gebroken beloftes, noemde de premier de deze week genomen beslissingen “een les in nederigheid”. “Soms moet je bijsturen als de situatie verandert, en plannen opbergen. En ja, dat is soms een les in nederigheid, voor ons allemaal. Maar ik zal doen wat nodig is om de bevolking te beschermen”, zei De Croo. Meer nog dan een falend vaccinatiebeleid, was de grote boosdoener volgens hem het opduiken van nieuwe virusvarianten. Over de doeltreffendheid van de maatregelen zei hij dat alles erop gericht was om het aantal contacten terug te dringen. De Roover verweet de premier tot slot “geen jota” af te wijken van zijn voorbereide tekst en niet in te gaan op zijn vragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Oppositie snoeihard voor De Croo: “Premier van loze beloften””

  1. Je moet echt niet lang gestudeerd hebben om te zien dat alle genomen maatregelen (waarvan veel zinloze) echt niet helpen om het aantal besmettingen in te dijken.
    Men test gewoon veel meer, en als het van De Croo en F. VDB afhangt gaat men de testen nog opdrijven, tot op de werkvloer.
    Is het de bedoeling van de productiebedrijven ook nog lam te leggen dan?
    Ik kan me voorstellen dat bvb in een supermarkt het personeel gaat getest worden.
    Daar variëren de uren van de werknemers van dag tot dag. Dus iedereen komt met iedereen in contact. Met het risico op veel besmettingen.
    Gevolg, supermarkt dicht bij gebrek aan voldoende personeel.
    Voor wie zou denken dat ik het misschien het beetje te ver zoek zou ik zeggen: zie welke puinhoop aan onzinnige beslissingen er het afgelopen jaar werden genomen.

  2. Zowel Vlaams Belang als N-VA zijn veel te lang meegegaan in het corona verhaal van deze tweede staatsreepregering.
    Enkel Jean-Marie Dedecker was zowat de enige die reeds veel langer tegengas heet gegeven (en terecht)
    Dat men bij de eerste uitbraak niet goed wist wat er op ons afkwam, daar heb in nog enigszins begrip voor.
    Maar naargelang we meer en meer in de richting van een “tweede en derde golf” werden gestuurd hadden de ogen toch moeten open gaan.
    De forsbollenrollrij van burgemeesters en gouverneurs is in deze ook niet te onderschatten.
    Iedereen wil beter doen dan de andere, of heiliger zijn dan de paus.
    Ik verwijs naar het Brasschaat van Jambon, waar mondmaskers openbaar in het verplicht zijn.
    Als ik ’s avonds de (al dan niet accurate) cijfers van besmettingen zie op de rode ATV stadszender, staat Brasschaat constant op de derde plaats wat het aantal besmettingen betreft.
    Je kan je de vraag stellen of de maatregel van de mondmaskers daar enig positief effect heeft?
    Stel die vraag aan Jambon, en je krijgt waarschijnlijk als antwoord “maar zonder zou het nog erger zijn”.
    Op, en voor alles is er een antwoord bij de regerende politici.
    Maar of we er echt beter van worden is nog maar de vraag.

  3. Komaan Tom,Barbara en co.Zie dat jullie Vlaanderen in 2024 in handen krijgen.Iedere fiere Vlaming die zijn vlaamse land terug wil zoals het vroeger was lief is moet op VB stemmen,want we zijn het bijna kwijt .😭Dit is onze laatste kans!!!Open uw ogen voor de islam ze sluit.😩

Plaats een reactie

Delen