Parket vordert zes jaar cel voor invoer van bijna 700 kilo cocaïne

Foto: Illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Parket vordert zes jaar cel voor invoer van bijna 700 kilo cocaïne

Kristof Luypaert

Een 56-jarige man uit Moorslede en een 58-jarige man uit Nieuwpoort hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor de invoer van 679 kilogram cocaïne vanuit Brazilië. De drugs zaten verstopt in een lading mangaanerts. Het openbaar ministerie vorderde respectievelijk zes jaar en 37 maanden effectieve gevangenisstraf.

Vijf containers met mangaanerts zijn vanuit Brazilië via Jamaica naar de haven van Antwerpen gebracht. De douane merkte echter dat een van de containers een ander zegel had. Bij de controle op 21 februari 2020 zijn in die container 625 pakketten met in totaal 679 kilogram cocaïne aangetroffen. De drugs hebben een straatwaarde van ruim 35 miljoen euro.

De lading mangaanerts was bestemd voor Marino S. (56), een handelaar in oud ijzer. De maatschappelijke zetel van zijn bedrijf bevindt zich in Brugge, waardoor in Brugge een gerechtelijk onderzoek is gestart. De container is zonder drugs terug op de kade geplaatst. Enkele dagen later zijn de vijf containers opgehaald door Yvan S. (58).

https://redactie.palnws.be/2021/03/zakenman-vrijgesproken-ondanks-423-kilo-cocaine-in-container-rechtbank-acht-feiten-niet-bewezen/
Lees ook dit artikel.

Coronacrisis stuurde plannen in de war

In principe moesten alle containers naar het depot van Marino S. in Ieper. Het onderzoek wees echter uit dat de chauffeur de opdracht kreeg om de cruciale container naar een loods in het Oost-Vlaamse Kruibeke te brengen. Daar is vastgesteld dat de cocaïne verdwenen was. De volgende maanden bleven de speurders de verdachten in de gaten houden.

Uit telefoononderzoek bleek dat de coronacrisis hun plannen serieus in de war had gestuurd. Uiteindelijk zijn beide beklaagden eind juni 2020 aangehouden door de Brugse onderzoeksrechter. De advocaat van Marino S. pleitte dat zijn cliënt absoluut geen spilfiguur is in de cocaïnetrafiek.

“Hij heeft geen contacten in Brazilië en heeft totaal geen binding met de drugswereld. Hij zou zelfs niet weten wat hij met die cocaïne moet aanvangen”, aldus meester Kris Vincke. De beklaagde leerde zijn opdrachtgever kennen in het café van zijn toenmalige partner. “Een zekere meneer ‘Flappie’ heeft zijn kop zot gemaakt over mangaanerts. Maar hij is gerold, want die waardeloze bergen mangaanerts liggen daar nog.”

Chauffeur kreeg 50.000 euro

Marino S. ontkent niet dat hij een rol speelde bij de invoer van drugs. Naar eigen zeggen wist hij niet hoeveel kilo er in de lading zou verstopt zitten. De schroothandelaar ging wel zelf op zoek naar een chauffeur. Die kreeg 50.000 euro beloofd, maar dat bedrag zou, volgens de verdediging, door ‘Flappie’ en zijn kornuiten betaald worden.

De raadsman van Yvan S., meester Filip De Reuse, legde uit dat zijn cliënt met ernstige financiële problemen kampte. In die omstandigheden ging de man in op het voorstel van zijn medebeklaagde. Men zou hem gezegd hebben dat er zeker geen mensen in de container zaten, waardoor hij zelf in de richting van drugs dacht. “Hij heeft de foute keuze genomen, maar is zeker geen lid van de organisatie.”

Yvan S. is na vier maanden voorhechtenis door de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) onder voorwaarden vrijgelaten. De advocaat wees op het blanco strafblad en vroeg een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ook de verdediging van Marino S., die wel nog in de gevangenis zit, drong aan op een mildere straf met uitstel.

“We zijn alle twee naïef geweest”, zei de Moorsledenaar zelf. Procureur Nathalie Barzeele toonde geen begrip voor die uitleg. “Jullie hadden alle twee dollartekens in jullie ogen en hebben bewust het risico genomen”, klonk het. De uitspraak volgt op 19 april.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen