Hongaars premier Orbán biedt de EU een groot aantal migranten aan. (Shutterstock)

Hongaars premier Orbán biedt de EU een groot aantal migranten aan. (Shutterstock)

Uncategorized

Partij van Viktor Orban trekt zich terug uit Europese fractie

Ruben Notteboom

De partij van de Hongaarse premier, Viktor Orban, heeft zich teruggetrokken uit de Europese fractie EVP, de Europese Volkspartij. Dat kondigde hij deze ochtend aan. 12 Europarlementsleden van de partij Fidesz moesten van Orban de fractie verlaten, nadat de EVP een nieuw reglement had goedgekeurd zodat nationale delegaties geschorst of uitgesloten kunnen worden.

“Ik kondig hierbij aan dat de Europarlementsleden van Fidesz de EVP-fractie verlaten”, schreef Orban volgens HLN in een brief aan Manfred Weber, de fractieleider van EVP. Orban vindt het nieuwe reglement een “vijandige daad tegenover Fidesz en hun kiezers.” Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageert alvast positief op het nieuws. “Orban is out. Ik voel me nu net iets meer thuis in mijn Europese fractie. Geen plaats voor homofobe politici die de rechtsstaat ondermijnen,” schrijft hij op zijn Twitter.

(Lees verder onder de tweet)

Spanningen tussen Orban en EU

De EVP is de grootste politieke formatie in het Europees Parlement. Nu Fidesz met 12 leden terugtrekt, daalt hun totale aantal tot 175 leden, wat nog steeds een ruime meerderheid is. Orban trekt terug omdat hij verwacht dat de EVP zijn partij zal schorsen.

Fidesz zorgt al een tijdje voor ophef, mede door de nieuwe grondwet waar het traditioneel gezin in verankerd staat. Amnesty International beweert dat “Hongarije de rechten van de holebi-gemeenschap inperkt.” Zo mogen enkel nog getrouwde koppels adopteren, maar homokoppels mogen niet trouwen, waardoor holebi’s de facto uitgesloten worden om te adopteren.

Kans op volledige schorsing was te groot

De EVP werd mede daardoor al in maart 2019 geschorst wegens “het aantasten van de fundamentele rechten in Hongarije en de anti-Europese retoriek van Orban,” maar de Europarlementsleden bleven nog steeds lid van de fractie. Omdat volgens Orban de kans nu groot is dat ze zullen verplicht worden te vertrekken, houdt hij liever de eer aan zichzelf.

CD&V-Europarlementslid Tom Vandenkendelaere reageert, net zoals Sammy Mahdi, zeer positief op het vertrek van Fidesz.  “Ik denk dat het beter is dat we scheiden op basis van duidelijke afspraken”, reageerde hij aan HLN.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Partij van Viktor Orban trekt zich terug uit Europese fractie”

Plaats een reactie

Delen