Russische president Vladimir Poetin. Foto Shutterstock

Russische president Vladimir Poetin. Foto Shutterstock

Uncategorized

Poetin hoopt op een stabielere VS

Simon Segers

De Russische president Vladimir Poetin uit zijn bezorgdheid over het politieke klimaat in de Verenigde Staten. Hij hoopt op meer interne stabiliteit, zodat de relatie tussen Rusland en de VS daarbij kan baten, dat schrijft Breitbart.

Poetin verwijst onder andere naar de bestorming van het capitool op 6 januari. Toen probeerden aanhangers van voormalig president Trump de formalisering van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te voorkomen. “Interne twisten verhinderen stabiliteit in internationale relaties omwille van binnenlandse, politieke redenen.”, zei Poetin volgens het Russische nieuwsagentschap TASS.

Deal met Iran

De Russische president sprak op 26 januari telefonisch met president Biden tijdens hun eerste officiële communicatie. Volgens Radio Free Europe/Radio Liberty verschilt het Russische verslag over dit gesprek sterk van het Amerikaanse. Alleen het Kremlin maakt melding over communicatie betreffende het Open Skies-verdrag en het nucleair akkoord met Iran.

Het Open Skies-verdrag laat verdragstaten toe om ongewapende verkenningsvluchten bij elkaar uit te voeren. De regering-Trump trok zich officieel terug uit het verdrag in november vorig jaar. In navolging van deze beslissing kondigde ook Rusland aan zich te willen terugtrekken. Trump trok de VS in 2018 ook terug uit het nucleair akkoord met Iran. De bedoeling van dit akkoord was voorkomen dat Iran een nucleair arsenaal kan uitbouwen in ruil voor verminderde sancties. In februari zou Biden de sancties welke door de regering-Trump waren ingevoerd hebben ingetrokken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen