De Europese bizon, ook wel wisent genoemd. Foto Shutterstock.

De Europese bizon, ook wel wisent genoemd. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Polen kapt bomen in oerbos, hoewel Europese Hof van Justitie het verbood

Ruben Notteboom

De Poolse regering heeft opnieuw groen licht gegeven om bomen te kappen in Białowieża. Białowieża is een oerbos in het oosten van Polen aan de grens met Wit-Rusland. Het is het grootste oerbos in Europa, waar de grootste kudde van zeldzame Europese bizons leeft. Om de fauna en flora te beschermen, besloot het Europese Hof van Justitie in 2018 dat Polen daar geen bomen meer mocht kappen, maar Warschau gaat nu tegen die beslissing in.

De Poolse regering wil de bomen kappen om veilige wegen aan te leggen. Daarom moeten enkele bomen verdwijnen. Daarnaast is er een kever in opmars die de bomen aantast die gestopt moet worden. Door die kever kunnen de bomen namelijk uitsterven.

Polen heeft drie redenen, maar Commissie ontevreden

Die redenen zijn echter niet voldoende voor de Europese Commissie omdat het Europese Hof van Justitie het verbood om in Białowieża te kappen. Daarom dreigt de Commissie met boetes.  Daarnaast kunnen ook andere sancties opgelegd worden indien Polen de beslissing niet intrekt. Polen betwist de reactie van de Commissie. Hoewel er een kapverbod geldt, vindt de Poolse regering dat er voldoende redenen zijn om toch in te grijpen.

Enkele milieugroepen protesteren ook en zijn bang dat één van de laatste oerbossen van Europa onherstelbaar zou kunnen aangetast worden door de ontbossing, hoewel de kever het bos ook zou kunnen aantasten. Daarnaast beschuldigen de milieugroepen de regering ervan dit besloten te hebben puur voor eigen winst door het hout te verkopen. De keverplaag is volgens hen geen reden omdat een oerbos moet blijven bestaan zonder menselijke interferentie.

UNESCO-werelderfgoed

Białowieża wordt door UNESCO erkend als werelderfgoed. Het gebied is al duizenden jaren onaangetast en toont dus hoe Europa er duizenden jaren geleden uitzag, nog voor de mens in de natuur begon in te grijpen. Dat is in Europa zeer uniek, want de andere bossen zijn aangelegd door mensen waardoor ze dus verschillen van de zogenaamde oerbossen. Het woud is de thuis van enkele uiterst zeldzame dieren, zoals de Europese bizon die bijna is uitgestorven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen