NAVO moet beroep doen op Poolse artsen om 3.500 medewerkers in Brussel te kunnen vaccineren

NAVO-hoofdkwartier Evere. (Foto: Twitter, Jens Stoltenberg).

Uncategorized

Polen schiet NAVO te hulp bij vaccinatie 3.500 medewerkers nadat Belgische regering weigerde

Kristof Luypaert

De tweet van Jens Stoltenberg waarin hij Polen bedankt.

In een bericht op Twitter bedankte NAVO-baas Jens Stoltenberg de Poolse premier Morawiecki uitgebreid voor de hulp bij de vaccinatie van 3.500 NAVO-medewerkers. Poolse artsen en medisch personeel nemen de taak op zich om de 3.500 medewerkers van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel te komen vaccineren. Minister Vandenbroucke bevestigt via zijn woordvoerder dat de vraag ook aan België gesteld was. Maar ons land weigerde op die vraag in te gaan.

Woordvoerder Arne Brinckman: “Wij zijn niet op de vraag ingegaan omdat voor ons land het belangrijk is om de meest kwetsbaren te vaccineren. Zij moeten eerst beschermd worden tegen het virus. We volgen de situatie van de internationale instellingen van ons land op de voet en zijn permanent met hen in dialoog. Daarbij willen wij alle instellingen op voet van gelijkheid behandelen.”

De actie bij de NAVO zou er overigens gekomen zijn op uitdrukkelijk verzoek van de Verenigde Staten. In aanloop naar de top, waar voor de eerste keer de Amerikaanse President Joe Biden zou aanwezig zijn, eiste dat land vaccinatie van het NAVO-personeel.

Theo Francken: “Dit is een internationale blamage. Wat een afgang”

N-VA Kamerlid Theo Francken denkt er alvast het zijne van en reageert scherp: “We zijn al jaren zowat de slechtste leerling van de NAVO-klas. Nu willen we zelfs niet helpen bij de vaccinaties. Dat de Polen ons moeten helpen is een internationale blamage. Soms heb ik de indruk dat deze Paarsgroene regering graag veiligheid en stabiliteit wil maar er vooral niets voor wil doen of betalen. We willen oh zo graag de lusten met het NAVO Hoofdkwartier en SHAPE commando in Mons, maar nooit de lasten. Wat een afgang.”

De Poolse Premier Mateusz Morawiecki (PiS) kondigde het nieuws zelf aan in een Facebookboodschap op zondag. Een team van meer dan 20 Poolse artsen, paramedici en verpleegsters zal per regeringsvliegtuig naar Brussel vliegen om er op 25, 26 en 27 maart, tijdens drie vaccinatie dagen van fase 1 de NAVO-medewerkers te vaccineren. Acht weken later komen ze terug voor fase 2.

“We zijn altijd een loyale en betrouwbare bondgenoot van de NAVO geweest. En we behandelen de initiatieven van het Bondgenootschap met betrekking tot de strijd tegen de pandemie op dezelfde manier, omdat we geloven dat alleen solidariteit met onze vrienden de wereld een snelle terugkeer naar een normaal leven zal brengen. We zijn officieel door de NAVO uitgenodigd om Poolse medische teams vaccinaties te laten uitvoeren op het hoofdkwartier van het Bondgenootschap in Brussel. Dit is een belangrijke missie, want de NAVO is een organisatie die zorgt voor veiligheid voor ongeveer een miljard mensen in de wereld”– besluit de premier.

Theo Francken (N-VA) noemt de weigering een ‘internationale blamage’.

Poolse premier Morawiecki: “Voor ons is solidariteit en voldoen aan de verplichtingen als NAVO bondgenoot niet zomaar een loze slogan”

Morawiecki bevestigt dat zijn land officieel gevraagd is door de NAVO: “We zijn officieel uitgenodigd door de NAVO om Poolse medische teams vaccinaties te laten uitvoeren op het hoofdkwartier van het Bondgenootschap in Brussel. Dit is een belangrijke missie. Want de NAVO is een organisatie die veiligheid biedt aan ongeveer een miljard mensen in de wereld. Ons team voor onmiddellijke medische respons zorgt ervoor dat de belangrijkste besluitvormers en het hoofdkantoor van de Alliantie snel bestand zijn tegen het virus.”

“Zo’n uitnodiging betekent dat onze partners de ervaring en kennis van onze artsen waarderen. Maar ook de effectiviteit van het Poolse vaccinatiesysteem. Ik moet toegeven dat ik er erg trots op ben. Ik wil u eraan herinneren dat Poolse medische teams vanaf het begin van de pandemie burgers in andere landen hebben geholpen. En niet alleen in Groot-Brittannië en Slowakije, waar hun onmiddellijke hulp in heel Europa breed weerklonk. Onder meer ook in Italië (Lombardije), VS (Chicago), Slovenië en andere landen.”

Stoltenberg: “Ik ben Polen en premier Morawiecki dankbaar

De Poolse premier Morawiecki (PiS).
Foto: Shutterstock

Navo-baas Stoltenberg bedankte Polen dan ook uitgebreid. “Ik ben Polen en premier Morawiecki dankbaar voor de bereidheid tot steun bij de vaccinatie op het NAVO-hoofdkwartier. Solidariteit en veerkracht vormen de kern van de NATO. Polen is een sterke bondgenoot die vele andere bondgenoten en partners in onze gezamenlijke strijd tegen de pandemie heeft gesteund.”

De kabinetschef van de Poolse premier, Michał Dworczyk, bevestigde dat de vaccinaties aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag zullen beginnen. Een team van meer dan 20 Poolse artsen, paramedici en verpleegsters zal met een speciaal regeringsvliegtuig naar Brussel vliegen.

In drie dagen tijd zullen de Polen meer dan 3.500 NAVO-medewerkers vaccineren. Op 23 en 24 maart komen de Noord-Atlantische Raad en de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten bijeen op het hoofdkantoor.

De NAVO-top, waarop ook president Biden zal aanwezig zijn, staat gepland voor later.

Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel is in 2017 in gebruik genomen.

Er is toen gemeld dat het plaats kon bieden aan 1.500 vertegenwoordigers van geallieerde landen, ongeveer 1.700 mensen van militair en burgerpersoneel, 800 werknemers van NAVO-agentschappen, evenals meer dan 500 afgevaardigden uit verschillende landen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Polen schiet NAVO te hulp bij vaccinatie 3.500 medewerkers nadat Belgische regering weigerde”

  1. België bengelt al geruime tijd aan het staartje van de NAVO.Theo Francken blaast koud en warm tegelijkertijd.In de Zweedse coalitie kreeg NV-A met minister Van de Put het ministerie van Defensie.Er werd veel beloofd maar niets uitgevoerd.Wat er wel werd gedaan was de aanschaf van peperdure gevechtsvliegtuigen die deze naam niet waardig zijn.Zelfs in de US Air Force wil men af van deze toestellen en de Engelsen die de F-35B op hun nieuwe vliegdekschip plaatsten annuleerden onlangs de aanschaf van 48 extra geplande toestellen.Ons leger ligt aan een infuus en wordt al jaren verwaarloosd.Als voormalig militair heb ik tijdens mijn loopbaan enkel het woord besparingen gehoord!Wij kregen Agusta anti tank heli’s toen het Ijzeren Gordijn viel.Ze waren geen sikkepit waard.Van de 46 toestellen zijn er 8 vliegwaardig!De rest staat/stond te Zutendaal voor afbraak!Dit leger heeft geen enkele vuurkracht.Men kocht 7 A-400 transportvliegtuigen maar er zijn geen soldaten meer!De 3 NH-90 helikopters die te Bevekom staan mogen sporadisch vliegen wegens te duur!Dit wist men op voorhand.Dit leger is voor de NAVO meer balast dan inzetbaar!In geval van conflict zijn onze militairen kanonnenvlees!Aan alles is er een gebrek(mat,munitie,kero,reservisten,kledij,noodrantsoenen,reserve vtg etc..).Mat is tot op de draad versleten!Aan generaals is er geen gebrek!Na Van de Put hadden we 3 ministers van Defensie(Loones NV-A 1mnd,Reynders MR en dan Goffin MR).Moest het zo zielig niet zijn men zou er eens hartelijk mee kunnen lachen!De Generale Staf van de Luchtcomponent weet nu reeds dat van de 34 F-35 er slechts een zestal operationeel zullen zijn wegens te duur!!Het handvol schepen van de Marinecomponent liggen meer aan de kade dan ze op zee zijn wegens besparingen en tekort aan personeel.De twee fregatten die men overkocht van Nederland zijn rijp voor de schroothoop!Neutrale landen zoals Zwitserland en Zweden zijn uitstekend uitgerust,getraind en operationeel.Hun materiaal mag gezien worden.Inderdaad is ABL de afkorting van Arm Belgisch Leger.

  2. Waarom zouden wij al dat chique NAVO volk moeten laten voorsteken bij de vaccinaties? Het schandalig dat de NAVO hun medewerkers laat voorsteken in de vaccinatielijst, dat is pas een blamage!

Plaats een reactie

Delen