Politie Leuven reageert op beschuldigingen politiegeweld. Foto Instagram.

Politie Leuven reageert op beschuldigingen politiegeweld. Foto Instagram.

Uncategorized

Politie Leuven reageert op beschuldigingen van racistisch politiegeweld: “Verhaal klopt niet”

/

De Leuvense politie heeft gereageerd op de beschuldigingen van een jonge zwarte vrouw die beweerde het slachtoffer te zijn geworden van politiegeweld. Volgens de politie klopt de versie van de feiten van de jonge vrouw niet en is er geen sprake van politiegeweld, de jonge vrouw neemt een advocaat onder de hand.

“Op 27 maart 2021 was M. op haar kot in haar eentje van muziek en een glaasje alcohol aan het genieten”, zo vertelt een vriendin van de jonge vrouw in samenspraak met M. zelf haar versie van de feiten. “Dit mag en is toegestaan volgens elke wet; ze deed niets dat niet mag. Toch viel de politie agressief binnen op haar kot. Ze riepen dat ze mee moest omdat wat zij deed ‘openbare dronkenschap’ was.”

Vervolgens zouden de agenten “extreem hard” op het gezicht en hoofd van M. hebben geslagen, waardoor ze een fractuur aan haar oog en kaak opliep. “Nadat ze haar uren in een cel opsloten, hebben de agenten M.  gedropt op straat. Met al haar bulten en wondes.” De vriendin van het slachtoffer spreekt van “racisme”. M. ging naar het ziekenhuis, waar ze haar aanraadden om klacht in te dienen nadat ze haar verhaal er had gedaan.

Versie politie

Het bericht op sociale media werd al snel duizenden keren geliked en gedeeld, maar volgens de politie klopt het verhaal niet. “Zaterdagnamiddag omstreeks 16.30 uur kreeg de politie telefonisch melding van een dame die een kamer verhuurt aan een 26-jarige vrouw. De eigenares maakte zich zorgen over haar huurster: de kamerdeur stond open, de vloer was bevuild en er waren bloedvlekken te zien”, klinkt het in een persbericht. 

“De patrouille die ter plaatse ging, trof de huurster aan. De vrouw was duidelijk onder invloed en onsamenhangend. In de kamer werden ook voorwerpen aangetroffen die wijzen op drugsgebruik. De dame werd voor haar eigen veiligheid overgebracht naar het politiecommissariaat. Dat verliep zonder problemen.” Even later ontstonden wel problemen in het politiekantoor.

“Op het commissariaat deelde de wachtleider haar mee dat ze voor haar eigen veiligheid enkele uren in de politiecel moest blijven”, vervolgt Vranckx. “Als reactie hierop liet de vrouw zich op de grond vallen. Wanneer de politiemensen haar wilden rechttrekken, verzette ze zich hevig. Ze stampte, sloeg met de vuisten in het rond en beet agenten. Toen de agenten zich wilden lostrekken, is er een handengemeen geweest. Er werd onmiddellijk medische bijstand gevraagd. Een ziekenwagen en arts kwamen meteen ter plaatse. De arts onderzocht de dame en verzorgde de bijtwonde van de agent. De arts verklaarde dat de vrouw mocht opgesloten worden. Na ontnuchtering heeft ze het commissariaat verlaten.”

Advocaat

De jonge vrouw heeft een advocaat onder de arm genomen en klacht ingediend tegen de politie. Haar advocaat benadrukt dat ze niets onwettig heeft gedaan. “M. nuttigde afgelopen zaterdag 27 maart 2021 in privékring en conform de coronamaatregelen enkele glazen alcohol”, klinkt het in een officiële reactie. “Wanneer zij de deur uitging voor inkopen te doen misvatte haar buurvrouw enkele druppels rode saus voor bloed waarop zij ongerust de politie opbelde. Bij aankomst van de politiediensten rond 17:00 uur ging deze vrijwel onmiddellijk over tot arrestatie.”

Haar advocaat bevestigt wel dat het tot een handgemeen kwam in het politiekantoor, maar spreekt van ‘excessief politiegeweld’. “Toegekomen in het politiecommissariaat kreeg mevrouw te horen dat haar administratieve aanhouding verlengd zou worden. De aanwezige ordehandhavers beantwoorden het verzet van M. door haar verschillende slagen toe te brengen in het aangezicht. Dit politiegeweld heeft M. ernstig verwond. Haar kaak, oogkas en neus zijn gebroken, waardoor operatieve ingrepen noodzakelijk zijn. De politiediensten hebben vervolgens nagelaten de nodige geneeskundige verzorging toe te dienen door haar, bijvoorbeeld, te transporteren naar een nabijgelegen ziekenhuis.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Politie Leuven reageert op beschuldigingen van racistisch politiegeweld: “Verhaal klopt niet””

  1. De politie heeft inderdaad een imago probleem. Een bepaalde politiezone, gelegen tussen Brussel en Leuven (arrondissement Leuven), heeft er een creatieve oplossing op gevonden. Ontevreden burgers worden benaderd om geen klachtmeldingen over politie te delen met de burgemeester. Potje intern en gedekt houden dus. Imago-reputatie oblige. Over de degradatie van normen en waarden bij de pandoren een nieuw pittig politie-verhaal dat de pers haalde. Het Openbaar Ministerie wil Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie van Brussel, naar de strafrechter laten verwijzen voor openbare omkoping, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte. Dat bevestigt de woordvoerder van het Gentse parket-generaal, Francis Clarysse, aan De Tijd.

Plaats een reactie

Delen