Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Proefproject met speekseltests start in scholen

Simon Segers

Vandaag start Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met prof dr. Herman Goossens (UZA) met een proefproject speekseltests voor leerkrachten. Het project is gestart in 40 Vlaamse basis- en secundaire scholen.

Bij de speekseltest neemt het onderwijspersoneel iedere week bij zichzelf speeksel af dat naar een laboratorium gezonden wordt om te testen op Covid-19 via een PCR-analyse. Het voordeel is dat zorgverleners niet langer in contact komen met potentieel besmetten. Deze methode bespaart ook veel beschermingsmateriaal. Minister Weyts spreekt van een “bijkomende verdedigingsmuur” die het onderwijs veiliger maakt. Professor Goossens die de ’taskforce testing’ voorzit en ook bij dit project betrokken is, bevestigt dat er geen fundamentele problemen zijn om dit project uit te rollen.

Gefaseerde uitrol

Weyts plant om het project gefaseerd uit te rollen in heel Vlaanderen na de paasvakantie. De Vlaamse gemeenschap telt 4.000 scholen en 200.000 personeelsleden, het zal dus niet eenvoudig zijn om wekelijks al deze testen uit te voeren. De minister wacht de resultaten van het proefproject af om het vervolg te bepalen. Het uiteindelijke project zal mogelijk starten in de kleuterscholen.

In GBS Molenstede, de school waar het project vandaag gepresenteerd werd, is directeur Machtelt Mertens tevreden. Er is een “grote motivatie en gedragenheid” voor het project bij de leerkrachten, aldus de directeur. Equivalente projecten zijn ondertussen ook gestart in Wallonië en Brussel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Proefproject met speekseltests start in scholen”

Plaats een reactie

Delen