De plenaire zaal van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Foto Photonews

De plenaire zaal van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Foto Photonews

Uncategorized

PS en Open Vld willen gendertoets voor nieuwe wetgeving

Anton Schelfaut

Het Belgisch parlement moet tegen 2030 het meest genderbewuste parlement van Europa worden. Daartoe willen Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS) en Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose (Open Vld) elke wet onderwerpen aan een gendertoets. Dat meldt De Zondag.

België bevindt zich tussen Roemenië en Spanje in de Europese middenmoot op vlak van genderbewuste parlementen. Dat blijkt uit een rapport van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid. Volgens Eliane Tillieux (PS) en Stephanie D’Hose (Open Vld) moet België tegen 2030 tot de Europese top behoren.

Daartoe focussen ze op ‘gendermainstreaming’. Dat is een gendertoets voor nieuwe wetgeving waarbij de impact op gendergelijkheid onderzocht wordt. “Net zoals het Rekenhof vooraf en nadien de impact van een wet op de begroting meet, zou ook gendergelijkheid een automatische check moeten krijgen”, vindt Tillieux.

“We willen de parlementsleden ook tonen hoe ze meer genderbewust hun mandaat kunnen invullen”, zegt D’Hose. “Zo zouden de commissies minder stereotiep gevuld kunnen worden. In de commissie Volksgezondheid zitten proportioneel veel meer vrouwen dan in de commissie Defensie. Tijdens de grote debatten zijn het vooral de mannen die interpelleren. Ook de fysieke ruimte van het gebouw straalt uit dat hier vroeger de mannen de plak zwaaiden. Zie de portretten aan de muren. Of nog iets: er bestaat nog steeds geen zwangerschapsverlof voor parlementsleden”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “PS en Open Vld willen gendertoets voor nieuwe wetgeving”

Plaats een reactie

Delen