Rachel Levine in uniform als eerste transgender admiraal van het USPHS Commissioned Corps (Wikimedia)

Rachel Levine in uniform als eerste transgender admiraal van het USPHS Commissioned Corps (Wikimedia)

Uncategorized

Rachel Levine (63) eerste transgender minister in Amerikaanse geschiedenis

Kristof Luypaert

Het was met een krappe meerderheid, maar Rachel Levine (63) is uiteindelijk met 52 stemmen voor en 48 tegen aanvaard door de Amerikaanse Senaat als staatssecretaris van Volksgezondheid. Ook twee Republikeinse senatoren schaarden zich samen met de 50 Democratische senatoren achter haar nominatie.

Rachel Levine is een transgender kinderarts en universitair hoogleraar pediatrie en psychiatrie. Ze was tot januari directeur van de dienst Volksgezondheid in de staat Pennsylvania. Daar was ze verantwoordelijk voor de strijd tegen Covid-19.

Een positie die haar “de cruciale expertise geeft die we nodig hebben om mensen door deze pandemie te leiden”, zei president Joe Biden bij de aankondiging van haar benoeming in januari. Toch was er ook kritiek vanwege de republikeinen op haar aanpak van de gezondheidscrisis in Pennsylvania.

“Dr. Levine is de eerste openlijk transgender Amerikaan die aanvaard is door de Senaat. Een keerpunt in de Amerikaanse geschiedenis”, twitterde Matt Hill, woordvoerder van het Witte Huis.

LGBTQI-belangengroepen tonen zich alvast razend enthousiast en spreken van “een historisch moment dat een belangrijk keerpunt markeert voor de zichtbaarheid en integratie van transgenders”. Joe Biden nam als eerste gekozen Amerikaanse president, in zijn presidentiële overwinningsspeech, ook transgenders op in zijn dankwoord.

Rand Paul ondervraagt Levine over gebruik van puberteitsblokkers bij minderjarigen

Toch zijn er ook andere stemmen in de Verenigde Staten die minder enthousiast zijn. Zo liet onder meer de conservatieve republikeinse senator Rand Paul zich tijdens de hoorzittingen bijzonder kritisch uit.

Paul had het in zijn tussenkomsten onder meer over genitale verminking “die volgens het WHO een inbreuk vormt op de mensenrechten”. Hij had ook kritische vragen over de ethische aspecten van het gebruik van hormonale ‘puberteitsblokkers’ bij minderjarigen met genderdysforie.

Republikeins Senator Rand Paul ondervroeg Rachel Levine over het gebruik van

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen