Er werden raketten afgevuurd op enkele olieraffinaderijen. Foto Shutterstock.

Er werden raketten afgevuurd op enkele olieraffinaderijen. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Raketaanvallen in noorden van Syrië op olieraffinaderijen, zeker één dode

Ruben Notteboom

In het noorden van Syrië, niet ver van de Turkse grens, werden enkele raketaanvallen uitgevoerd op olieraffinaderijen. Zeker één iemand kwam om het leven. Dat melden Reuters en verschillende Turkse staatsmedia, net als een pro-Turkse groepering in de regio.

De raffinaderijen bevonden zich dichtbij al-Bab en Jarablus. Onmiddellijk braken grote branden uit. 1 iemand kwam om het leven, er vielen zeker 11 gewonden. Het is onduidelijk wie precies verantwoordelijk was voor de aanval. Volgens een bron van Reuters in het Syrische Nationale Leger werden de ontploffingen zeker door raketten veroorzaakt. Anadolu specifieert dat het om ballistische raketten gaat.

Onduidelijk wie er achter de aanval zit

De pro-Turkse groeperingen die actief zijn in het gebied probeerden om de Syrische president Bashar al-Assad omver te werpen. Assad wist met Russische en Iraanse hulp echter de opstandelingen terug te drijven. Er blijven verschillende groepen actief in Syrië, zowel politieke als religieus-extremistische groepen. Daarnaast zijn verschillende landen actief in de Syrische burgeroorlog. Daardoor is de Syrische situatie meer dan enkel een intern of lokaal conflict, maar een ware internationale, geopolitieke strijd voor invloed in het Midden-Oosten.

De instabiliteit in het Midden-Oosten lijkt maar niet te stoppen. Het conflict tussen Israël en Iran enerzijds, Iran en Saoedi-Arabië anderzijds, het geweld in Irak en Syrië, de politieke instabiliteit in de Palestijnse gebieden en Libanon en het bloedvergiet in Jemen zijn enkele voorbeelden van wat er momenteel speelt. Het bloedvergiet heeft er al voor gezorgd dat velen op de vlucht sloegen, zal nog even doorgaan en zal nog een zure nasmaak geven als het eindelijk eindigt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen