Van Ranst ridiculiseert hoorzittingen rond vaccinatieplicht: "We hebben in ons WhatsApp-groepje goed gelachen toen de namenlijst bekend werd"

Viroloog Marc Van Ranst. Photo News

Uncategorized

Unia: “Recordaantal klachten over racisme, dit is slechts het topje van de ijsberg”

Niels Geerinck

Vorig jaar ontving het interfederaal gelijkekansencentrum Unia 3.684 meldingen. Dat zijn er omgerekend zo’n 10 per dag. Goed voor een stijging van meer dan de helft ten opzichte van 2019. “Dat is slechts het topje van de ijsberg”, dat meldt directeur Els Keytsman in De Zondag.

Van alle meldingen werden er finaal 956 dossiers opgestart. Er waren gedurende de periode 2019-2021 opvallend meer klachten aanwezig over racisme.

“Vaak ontvangen we verschillende meldingen over een en hetzelfde feit”, zegt Keytsman. “Zo werden we vorig jaar 393 keer gecontacteerd over een bepaalde tweet van Filip Dewinter van Vlaams Belang. Hij had via Twitter gemeld dat de ‘omvolking bij Hema een feit was’, met daarbij een foto uit hun brochure met getaande mensen op.”, besluit ze. Volgens haar is de stijging te wijten aan de steeds populairder wordende sociale media.

Toch blijft ze vastberaden. Er komen volgens Keytsman ‘hoopvolle signalen’ uit de samenleving. Zo werd er vorig jaar voor het eerst een praktijktest van Unia om discriminatie op de woningmarkt te kunnen bewijzen door een rechter toegepast. Bovendien ziet ze een belangrijke rol weggelegd in de nieuwe, opkomende bewegingen onder jongeren: “burgerbewegingen zoals Black Lives Matter de bewustwording groeien dat racisme niet oké is”, besluit Keytsman.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Unia: “Recordaantal klachten over racisme, dit is slechts het topje van de ijsberg””

Plaats een reactie

Delen