Britse BLM-activiste aangeklaagd voor fraude met giften

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Rellen in Britse Bristol omdat overheid bevoegdheden politie wil uitbreiden

Ruben Notteboom

In de Britse stad Bristol braken rellen uit nadat bekend werd dat de overheid de bevoegdheden van de politie wilde uitbreiden. Honderden relschoppers kwamen de straat op en verschillende politieagenten raakten gewond.

Nadat meerdere manifestaties ontaard zijn in rellen, wilde de overheid de politie meer bevoegdheden geven om zulke toestanden in de toekomst te vermijden. Maar de ironie van het lot sloeg al snel toe: een manifestatie in Bristol leidde tot rellen en geweld tegen de politie.

Wagens in brand gestoken, commissariaat beschadigd

Twee politievoertuigen werden in brand gestoken, het politiecommissariaat werd beschadigd. Op beelden is te zien hoe vuurwerk wordt afgestoken en ontploft naast een groep mensen. Enkele relschoppers proberen de schilden van de oproerpolitie af te pakken en ramen worden ingeslagen.

Twee agenten braken enkele botten. De politie reageerde dat “agenten te maken kregen met geweld. Eén agent heeft een arm gebroken, een andere meerdere ribben. Ze zijn beiden opgenomen in het ziekenhuis. Dit zijn mannen en vrouwen die de intentie hebben om het volk te beschermen, ze zouden nooit het doel mogen worden van aanvallen of misbruik op deze manier. Twee politievoertuigen zijn in brand gestoken en het commissariaat is buiten beschadigd. Er zijn geen manifestanten in het gebouw. We hebben hulp gevraagd aan naburige politiecorpsen. Iedereen die te maken heeft met dit crimineel gedrag, zal geïdentificeerd en vervolgd worden. Er zullen consequenties vasthangen aan dergelijk gedrag.”

Rellen in Bristol bewijs dat wet nodig is?

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel reageerde ook op Twitter dat wat er in Bristol gebeurd is niet door de beugel kan. “Geweld en wanorde wordt nooit getolereerd. Onze agenten brengen zichzelf in gevaar om ons te beschermen,” klinkt het.

Op spandoeken van de manifestanten zijn leuzen zoals “nee tegen de politiestaat” en “Kill the Bill” (stop het wetsvoorstel) te zien. Het nieuwe wetsvoorstel geeft de politie van Engeland en Wales meer bevoegdheden om vreedzame protesten vreedzaam te houden. Wanneer mensen te luid zouden zijn of overlast veroorzaken, kan de politie sneller ingrijpen. Mensen die veroordeeld worden onder deze wet, worden zwaarder gestraft en riskeren een boete of celstraf. Volgens sommigen is die wet iets voor een politiestaat, volgens anderen is die wet juist nodig en hebben de rellen in Bristol dat bewezen.

Beelden van de wanorde en chaos

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Rellen in Britse Bristol omdat overheid bevoegdheden politie wil uitbreiden”

Plaats een reactie

Delen