Sophie Wilmès verzet zich tegen koppelen van vaccinatie aan meer individuele vrijheden

Foto: Photonews. Sophie Wilmès verzet zich tegen koppelen van vaccinatie aan meer individuele vrijheden

Uncategorized

Sophie Wilmès verzet zich tegen koppelen van vaccinatie aan meer individuele vrijheden

/

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès is geen voorstander van het Europees vaccinatiepaspoort of de zogenaamde ‘digitale groene pas’. Daarmee zouden gevaccineerden meer vrijheden kregen dan niet-gevaccineerden, maar dat ziet Wilmès als discriminatie.

De voorbije dagen werd er druk gedebatteerd over het koppelen van vaccinatie aan meer individuele vrijheden, maar ondanks de forse kritiek daarop heeft ook de Europese Commissie soortgelijke plannen. Met de ‘digitale groene pas’ zouden mensen die gevaccineerd zijn het recht verkrijgen om zich binnen de EU vrij te verplaatsen, niet-gevaccineerden niet. Ook het koppelen van dat vaccinatiepaspoort aan rechten om bijvoorbeeld een festivalticket te kopen of restaurant te reserveren behoort tot de mogelijkheden.

Wilmès geen voorstander

Maar die plannen krijgen veel tegenwind, onder meer ook van Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. “Voor België is er geen sprake van om vaccinatie te koppelen aan de vrijheid om zich in Europa te verplaatsen”, reageert ze op die plannen. “De eerbiediging van het non-discriminatiebeginsel is des te fundamenteler omdat vaccinatie niet verplicht is en er nog geen algemene toegang is tot het vaccin.”

Wilmès is wel voorstander van een verregaande Europese samenwerking waarbij bijvoorbeeld een Europese database kan worden aangelegd met gedeelde informatie, maar het koppelen aan meer vrijheden gaat een brug te ver. “Het idee van een gestandaardiseerd Europees systeem waarmee elk individu informatie over zijn vaccinatie, screeningtests, enzoverder op één enkel digitaal document (certificaat) kan verzamelen, is een goed idee”, concludeert Wilmès.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen