Magnette: “Gekibbel tussen Franstalige en Vlaamse liberalen wijst op situatie die erg gespannen aan het worden is”

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Sp.a heet voortaan ‘Vooruit’: “Breuk met de oude politiek”

Anton Schelfaut

De naamsverandering van de Socialistische Partij Anders (sp.a) is een feit. Vanaf vandaag draagt de socialistische partij de naam ‘Vooruit’. Voor partijvoorzitter Conner Rousseau symboliseert de naamsverandering een breuk met de “oude politiek”. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Tijdens een digitaal lanceringsmoment gaf partijvoorzitter Conner Rousseau tekst en uitleg bij het nieuwe project. Vooruit wil nadenken over hoe we van België het beste land ter wereld kunnen maken, klonk het. “Dat is de vraag die ik vandaag stel aan elk van jullie. En sinds corona is die vraag belangrijker dan ooit.”

Volgens Rousseau is de “oude politiek” niet in staat om de weg naar dat beste land uit te stippelen. “Dat dat nu niet lukt, kan ook moeilijk anders, als de politiek anderhalf jaar nodig heeft alleen al om een regering te vormen. Ik kan niet tegen al die verzuring en dat cynisme, en ik kan er zeker niet tegen als de dingen niet vooruitgaan.”

Vooruit moet op een andere manier aan politiek doen, aldus Rousseau. “We kunnen twee dingen doen: of we blijven meedraaien in die oude politiek die eindeloos zijn tijd neemt, of we kunnen het anders doen en we beginnen aan een nieuw avontuur. Door elke dag te luisteren, en zaken te doen bewegen, om zo de traagheid, de stilstand en de achteruitgang te doorbreken.”

Solidariteit

De Vooruit-voorzitter lanceerde alvast enkele denkpistes. “In dat beste land hebben alle kinderen gelijke kansen en leren alle kinderen ook de taal die ons bindt.” Rousseau gaf ook aan dat hij bereid is om te praten over voorstellen die de crèche verplichten “omdat elk kind dan gelijke kansen krijgt vanaf de start”. Daarnaast zou hij ook kindergeld willen afschaffen om het geld rechtstreeks in onderwijs of kinderopvang te investeren. “Want in het belang van onze kinderen moet alles bespreekbaar zijn.”

Rousseau benadrukte dat de kernwaarden van de partij, waarvan solidariteit de belangrijkste is, behouden blijven. “En dat is de dag van vandaag iets heel simpels: dat is uw deel doen en uw deel krijgen, dat is bijdragen naar vermogen en krijgen naar noden, dat is niet alleen overleven, maar ook goed leven.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Sp.a heet voortaan ‘Vooruit’: “Breuk met de oude politiek””

Plaats een reactie

Delen