Foto Shutterstock

Binnenland politiek

Sp.a wil pedagogische tik verbieden

Wim De Smet

Sp.a-parlementslid Karin Jiroflée dient een wetsvoorstel in dat geweld tussen ouders en kinderen moet verbieden. Het voorstel moet het spreekwoordelijke ‘pak voor de broek’ of de pedagogische tik strafbaar maken.

Volgens sp.a zijn er binnen de Europese Unie slechts drie landen die de pedagogische tik nog niet verboden hebben. Het gaat om Italië, Tsjechië en België. De socialisten willen daar verandering in brengen. “Het staat niet expliciet in ons burgerlijk wetboek. Daardoor denken sommige ouders dat het nog steeds oké is om systematisch geweld te gebruiken tegen kinderen”, zegt Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a) in De Morgen. “Alleen op deze manier maken we duidelijk dat huiselijk geweld in het kader van de ‘opvoeding’ tegen kinderen niet kan. Het is gênant dat wij daar als een van de laatste EU-landen nog niet in geslaagd zijn.”

Symboolpolitiek

Het voorstel is niet nieuw want Jiroflée diende in 2005 al een gelijkaardig voorstel in en haar CD&V-collega Sonja Becq deed hetzelfde in 2016. Telkens kregen de vrouwelijke parlementsleden te horen dat het voorstel geen prioriteit genoot en dat het om pure symboolpolitiek ging. Jirofléee maakt zich sterk dat de huidige paarsgroene regeringsploeg het voorstel wél zal goedkeuren. Het parlementslid laat wel weten dat ze geen heksenjacht op ouders willen openen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

1 gedachte over “Sp.a wil pedagogische tik verbieden”

Plaats een reactie

Delen