Uncategorized

Spanning tussen Alexander De Croo (Vld) en Bouchez (MR): “Zonder gezondheid géén vrijheid”

Niels Geerinck

Er heerst een gespannen sfeer tussen de twee liberale voormannen. Na afloop van het overlegcomité liet Georges-Louis Bouchez (MR) zich kritisch uit over de regels en het beleid dat daar werden besproken. Bouchez noemde het een “drieledige mislukking”. Die opmerking kon premier Alexander De Croo (Open-vld) maar allerminst behagen.

“In een crisis als deze moet je wel zorgen dat je eensgezindheid hebt binnen de regering”, reageert zijn Vlaamse collega. “In een crisis moet je soms bijsturen wanneer de omstandigheden anders zijn dan verwacht. We hadden gehoopt in de richting van versoepelingen te kunnen gaan, maar bijna gans Europa moet die plannen overboord gooien”, aldus de premier in De Zevende Dag.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez nam de nieuwe maatregelen toch openlijk op de korrel. “Deze nieuwe #lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller”, zo liet Bouchez weten op Twitter.

In een andere tweet reageert hij nog “Een partij hoort niet automatisch de spreekbuis te zijn voor de regering.” Volgens de partij heerst er een chronisch gebrek aan evaluatie en is er geen wetenschappelijk bewijs voor sommige maatregelen. De houding van Bouchez kon ook op kritiek rekenen van viroloog Marc Van Ranst.

Liberale onenigheid

Alexander De Croo (Open-Vld) reageert tijdens de uitzending van de Zevende dag op de tweets van Bouchez. “Wat is het om liberaal te zijn? Er is weinig vrijheid als je geen gezondheid hebt. En vrijheid en gezondheid zijn vandaag zeer nauw met elkaar verbonden”, meent de politicus van Open Vld. “Spreek eens over vrijheid met een persoon die zwaar ziek is. Vrijheid vandaag heeft in de eerste plaats te maken met de gezondheid van de bevolking te vrijwaren. De gezondheid van de mensen is – ondanks het politiek gehakketak dat er deze week is geweest – dé prioriteit van alle regeringen in ons land. En daar is geen speld tussen te krijgen”, vindt de premier. 

Sluiting van scholen

Ondanks weerwerk van Ben Weyts (N-VA) moeten de scholen toch de deuren sluiten volgende week. “De prioriteit van de ministers van onderwijs is om er alles aan te doen om de scholen open te houden, ik ben het honderd procent eens met die prioriteit. Die extra week toevoegen aan de vakantie gaat ons epidemiologisch enorm helpen om op 19 april onderwijs te kunnen laten plaatsvinden. Dat is het doel van alle regeringen.”, zo sluit hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen