Het Sputnik-V-vaccin. Foto: Shutterstock

Het Sputnik-V-vaccin. Foto: Shutterstock

Uncategorized

Spoetnik V-vaccin: Europese landen sluiten akkoord om Russisch vaccin te produceren

Niels Geerinck

Er is een akkoord omtrent de productie van het Russich Spoetnik V-vaccin. Rusland sloot akkoorden met bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Het is enkel nog wachten op de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau. Met het Spoetnik V-vaccin heeft de Europese Unie misschien een extra troef in handen. De eventuele samenwerking is wel opmerkelijk. Eerder noemde Europa het ontwikkelen van het vaccin een “propagandastunt” van Rusland.

De aanhoudende problemen met leveringen van de andere vaccins dwongen steeds meer Europese lidstaten om zelf een oplossing te zoeken. Hongarije en Slovakije kochten het Russich vaccin al reeds aan. Kroatië en Tsjechië tonen dan weer grote interesse. Italië wil graag de grootste bioreactor van het land benutten om het vaccin te produceren.

De samenstelling van Sputnik-V

Het Spoetnik-V-vaccin werkt net zoals dat van AstraZeneca volgens een viralevectorvaccin. Het maakt gebruikt van een al gekend virus waaraan een antigeen (spike-eitwit) of genetische code is toegevoegd. Het vaccin dient ook in twee aparte dosis te worden toegediend aan de patiënt.

Europese verdeeldheid op komst?

Uit een studie die verscheen in het medisch tijdschrift ‘The Lancet’ blijkt dat het vaccin in 91,6 procent van de gevallen beschermt tegen milde symptomen van COVID-19. Tot op heden maken er wereldwijd al een vijftigtal landen gebruik van Spoetnik-V. Volgens de plaatselijke autoriteiten is Rusland klaar om vanaf juni 50 miljoen vaccins aan verschillende Europese lidstaten te leveren. “Europa zal hier zoals gewoonlijk verdeeld op reageren”, “Sommige landen willen Rusland deze overwinning niet gunnen, andere zien het als een kans om te bewijzen dat we wel degelijk kunnen samenwerken.”, stelt een Europees diplomaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Spoetnik V-vaccin: Europese landen sluiten akkoord om Russisch vaccin te produceren”

Plaats een reactie

Delen