Tine Van der Straeten en Vera Dua. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10051797-023

Tine Van der Straeten en Vera Dua. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10051797-023

Uncategorized

Stroomfactuur voor gezinnen en bedrijven stijgt met 100 miljoen

Ruben Notteboom

De stroomfactuur voor gezinnen en bedrijven zal met 100 miljoen euro stijgen tegen 2022 . Dat beweert de federale energieregulator Creg. Dat nieuws komt nu de regering de kernuitstap volledig wil doorvoeren en kort nadat blijkt dat België tegen 2030 ook het vervuilendste land zal worden. Dat komt omdat België te veel energie haalt uit fossiele brandstoffen.

Minister van Energie Van der Straeten (Groen) wil dat Creg aan een dashboard werkt om de energieprijs te monitoren, maar de prijs zal tegen 2022 toch stijgen. Enerzijds komt dat omdat de windmolenparken op zee veel te weinig produceren en lager gebudgetteerd zijn. Anderzijds kosten de groenestroomcertificaten veel meer dan verwacht. De geanticipeerde kernuitstap doet daar niet veel goeds aan.

Stijging, terwijl daling beloofd was van stroomfactuur

Per gezin zou de stijging nog beperkt kunnen zijn tot maximum 6 euro, maar een stijging staat haaks op de afgesproken daling die de federale overheid had beloofd. Bert Wollans (N-VA) reageert scherp in VRT: “De stijging komt nog maar eens bovenop een hele resem aan prijsstijgingen de voorbije jaren. Nochtans heeft de Kamer zich in ruime meerderheid uitgesproken dat de federale meerkost – alles wat door federaal beleid belandt in de energiefactuur – niet mag stijgen tegenover 2021, en zelfs moet dalen.”

Een nieuwe stijging is opnieuw een klap voor de consument, omdat het bovenop andere prijsverhogingen. Hierdoor kan het leven veel te duur worden voor gezinnen met een laag inkomen. Daarnaast hebben veel gezinnen minder inkomen door de coronacrisis. Extra vaste kosten zou hun financiële situatie enkel erger maken, hun koopkracht verminderen en hun levenskwaliteit omlaag trekken. De hele heisa rond de zonnepanelen was eerder ook al een zware klap om te verwerken.

De reactie van Groen: een dashboard

Wollans (N-VA) wil dat Tinne Van der Straeten (Groen) ervoor zorgt dat de regering de beloftes nakomt. “100 miljoen erbij in 2022 is geen optie voor onze gezinnen en bedrijven, en wachten tot september, oktober of november om dit aan te pakken is dat evenmin.” Momenteel heeft Van der Straeten enkel gevraagd aan Creg om de prijs te monitoren.

Concurrentiepositie van bedrijven onder druk

“Het parlement heeft in ruime meerderheid de regering opgelegd om het federale deel van de energiefactuur te laten dalen ten opzichte van 2021,” zegt Bert Wollants (N-VA). “Ik roep als coauteur van die resolutie de regering en mijn medeauteurs op om alles in het werk te stellen om woord te houden. 100 miljoen erbij in 2022 is geen optie voor onze gezinnen en bedrijven, wachten tot september, oktober of november om dit aan te pakken is dat evenmin.”

Bert Wollans maakt zich ook zorgen over de concurrentiepositie van bedrijven. Door de prijsstijging krijgen ze geen zuurstof meer en dreigt hun concurrentiepositie kapot te gaan. “De regering beweegt ook daar nauwelijks,” klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Stroomfactuur voor gezinnen en bedrijven stijgt met 100 miljoen”

  1. Het groene-stroom subsidie slorpende beleid kwam, komt, en zal ten kosten blijven van de verbruiker en belastingbetaler.
    De verbruiker is er niet beter van geworden, en zal er nooit beter van worden.
    Dit met uitdrukkelijke “dank” aan de groene Khemr . 🙁

  2. Die groene tuinkabouters doen heel on energie beleid kapot ! Welk NORMAAL denkend mens sluit nu de kerncentrales? Heeft Tine weer een joint gerookt ? Er zit nog zo een , in deze niet democratisch verkozen regering ( nietwaar Q ) 8 niet democratisch verkozen ministers!!! Een normaal mens houdt de goede kerncentrales nog open, en verder werken aan de nieuwe generatie TORIUM CENTRALES ,i.pv vervuilende gascentrales ! Maar wie ben ik ?

Plaats een reactie

Delen