TAK protesteert tegen opheffing onschendbaarheid Catalaanse Europarlementsleden

Foto: TAK/PAL NWS. TAK protesteert tegen opheffing onschendbaarheid Catalaanse Europarlementsleden

Uncategorized

TAK protesteert tegen opheffing onschendbaarheid Catalaanse Europarlementsleden

Kristof Luypaert

Een meerderheid van de Europarlementsleden besliste de onschendbaarheid op te heven van de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Toni Comin en Clara Ponsati. Daarmee willigt het Europees parlement de vraag in van de Spaanse justitie. Gisteren protesteerden leden van het Taal Actie Komitee (T.A.K.) aan de Spaanse ambassade en aan het Europees Parlement tegen de opheffing van de drie Catalaanse nationalisten.

“Aangezien Het Brusselse hof van Beroep, het Duitse hof van Sleeswijk-Holstein en de Verenigde Naties al vaststelden dat de Europese mensenrechten in Spanje met de voeten getreden worden gaat de EU hiermee regelrecht in tegen haar eigen grondwaarden” , klagen de actievoerders aan.

TAK actievoerders protesteren bij Spaanse ambassade en trekken
naar Europees Parlement

Onder het motto: “Red de EU, verdedig Catalonië” voerden enkele activisten van het Taal Aktie Komitee dan ook actie aan de Spaanse ambassade en aan het Europees Parlement. De activisten droegen een spandoek waarop stond te lezen: “Geen onrecht – Bewaar fundamentele rechten EU – #DefendCataloniaSaveEU.”

“Ongelooflijk dat EU ogen sluit voor aanval op Europese mensenrechten”

Enkele activisten droegen daarnaast een masker met daarop de Europese vlag. Deze activisten verscheurden affiches waarop de grondrechten die in Spanje geschonden worden stonden geschreven.

Volgens TAK gaat het concreet over schendingen van het verbod op willekeurige arrestaties (Art. 5 EVRM), het recht op een onpartijdige rechter en het vermoeden van onschuld (Art. 6 EVRM), de vrijheid van gedachte Art. 9 EVRM, de vrijheid van meningsuiting (Art. 10 EVRM), de vrijheid van vergadering (Art. 11 EVRM) en tenslotte ook het verbod op discriminatie (Art. 14 EVRM).

Volgens de ’taktivisten’, zoals de actievoerders zichzelf omschrijven, was het al “ongelooflijk dat de EU haar ogen sluit voor deze aanval op de Europese mensenrechten”.

Ze vinden het onbegrijpelijk dat het Europees parlement Spanje “nu ook actief wil ondersteunen in het schenden van haar eigen fundamenten en het in staat stelt om verkozen Catalaanse volksvertegenwoordigers te vervolgen”, klinkt het.

Actievoerders van TAK voor de Spaanse Ambassade in Brussel
De democatie in een ‘vogelkooi’.

Puigdemont in de boeien, democratie in een vogelkooi

“Parlementsleden die het Europese project willen redden moeten dan ook zonder twijfel tegen de opheffing van de immuniteit van Carles Puigdemont, Toni Comín en Clara Ponsatí stemmen”, zegt activist Dieter Delrue aan PAL NWS.

Om de medeplichtigheid van de EU in de vervolging van verkozen Catalaanse volksvertegenwoordigers in de verf te zetten sloeg een activist met een Europees masker een andere activist met het masker van voormalig Catalaans president Puigdemont in de boeien. Daarnaast lieten de activisten ook een vogelkooi, met daarin “Democràcia”, Catalaans voor democratie, achter aan het Europees Parlement.

Europa slaat ‘Puigdemont’ in de boeien.

“Door Spanje te helpen bij het opsluiten van verkozen politci die meer dan een miljoen Europeanen vertegenwoordigen werkt de EU actief mee aan het buiten spel zetten van de democratie op haar grondgebied. De democratie zit in Spanje achter de tralies“, besluit woordvoerder Jeroen Bergers (TAK).

De Vlaamse Europarlementsleden hadden maandag al laten verstaan tegen de opheffing van de immuniteit te zullen stemmen (N-VA, Vlaams Belang, SP.A en Groen) of zich te zullen onthouden (Open VLD en CD&V).

Puigdemont, Comín en Ponsatí zullen nu naar het Europese Hof van Justitie trekken. Volgens het drietal is het Spaanse hooggerechtshof niet bevoegd om zo’n verzoek te doen. De drie parlementsleden blijven ook van leer trekken tegen de politieke aard van de procedures.

De actie verloop coronaproof en zonder incidenten.

De actie van TAK verliep zonder incidenten en volledig coronaproof.

Foto’s: Jeroen Bergers (TAK)

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen