'Trotse moslim uit Antwerpen' ontketent heksenjacht tegen 'racistische chauffeur': man ontslagen en met dood bedreigd

Foto: Twitter/Facebook. 'Trotse moslim uit Antwerpen' ontketent heksenjacht tegen 'racistische chauffeur': man ontslagen en met dood bedreigd

Binnenland politiek

‘Trotse moslim uit Antwerpen’ ontketent heksenjacht tegen ‘racistische chauffeur’: man ontslagen en met dood bedreigd

Redactie Binnenland

Zondag 28 februari verschijnt een filmpje online dat onmiddellijk door de media omschreven wordt als ‘racistische chauffeur verwijt moeder van twee: ‘Marokkaanse kuthoer’. En het moet gezegd. De fragmenten van het filmpje tonen een woeste, boze en gefrustreerde man die door het lint lijkt te gaan en daarbij allerlei verwensingen toeroept aan de vrouw. PAL NWS belicht vandaag ook de andere kant van de feiten. Daaruit blijkt dat de man in kwestie inmiddels zijn job kwijt is en haatberichten en doodsbedreigingen krijgt. De meeste van die bedreigingen zijn gelinkt aan een anonieme Facebookpagina van ‘Trotse moslim uit Antwerpen’. Een profiel van een geradicaliseerde moslim. Zijn volgers zaten mee achter de heksenjacht tegen ‘Frank’.

Op zondag 21 januari besluiten Frank (schuilnaam) en zijn vriend naar het Nachtegalenpark te gaan. Frank is de laatste tijd weinig buiten geweest en hoopte dat wat frisse lucht hem goed zal doen. In tegenstelling tot wat op social media geïnsinueerd wordt ontkent Frank formeel dat hij dronken was. “Ik heb die dag geen druppel alcohol gedronken. Ik was nog moe en had enkele dagen last van buikgriep gehad.” 

Wanneer ze bij het vallen van de avond huiswaarts willen gaan naar de wagen die geparkeerd staat vlak voor het park is het een drukte van jewelste. Daarom kan Frank met zijn Mercedes enkel stapvoets van de parking rijden.

Allochtone vrouw spuwde in raampje naar bestuurder Mercedes

Frank vertelt aan PAL NWS zijn versie: “Het begon op de parking. Ik reed de dame en haar kinderen stapvoets voorbij. Dus niet tegen hoge snelheid zoals op sociale media is gezegd. Ik vermoed dat de dame niet in de gaten had dat ik voorbijkwam, en geschrokken is. Haar reactie was echter om te spuwen op mijn auto in het raam dat op een kiertje stond. Ze begon ook wild op mijn dak te slaan.”

Frank stopt en stapt vervolgens uit om verhaal te halen bij de dame die op dat moment nog geen aanstalten maakte te filmen:  “Op dat moment was ik nog niet zo kwaad als later op het filmpje. Ik vroeg haar wat ik dan precies fout had gedaan. Als reactie nam ze onmiddellijk haar gsm uit haar handtas, die ze in de aanslag hield klaar om te filmen.”

Vanaf dit moment lopen de versies van beide partijen sterk uiteen. Aan Het Laatste Nieuws vertelt politiewoordvoerder Willem Migom over de verklaringen ten laste.

“De vrouw die het slachtoffer was van zijn tirade verklaart evenwel iets anders,” aldus woordvoerder Willem Migom. “Ook bevestigt een getuige die we verhoord hebben eerder het verhaal van de vrouw. Die getuige vertelde onder meer dat de bestuurder van de auto de vrouw duwde, bespuwde en uitschold. Diezelfde getuige verklaarde ook dat de bestuurder vrijwel onmiddellijk verbaal agressief werd omdat de vrouw en haar kinderen niet opzij gingen en dat ze zich achter de geparkeerde auto’s moesten verschuilen om buiten het bereik van hun aanvaller te blijven.

Screenshot Facebook ‘Trotse Moslim uit Antwerpen’

“Ze schold me uit voor ‘kutbelg’, beledigde mijn familie en wenste mijn familie dood aan corona”

Geconfronteerd met deze verklaringen reageert Frank: “Ik heb haar niet geduwd, noch gespuwd. Ze daagde me verbaal uit, spuwde zelf nogmaals in mijn richting, en schold me uit voor ‘kutbelg’. Ze beledigde mij en mijn familie, wenste mijn familie dood aan corona.”

Op dat moment, zo erkent Frank, verloor hij zijn geduld en werd hij echt boos: “Op dat moment begint ze onmiddellijk te filmen waarop ik in een reactie probeer om haar gsm af te nemen.” Maar Franks kameraad kan dat verhinderen. Je ziet ook op de beelden dat hij zich meermaals met zijn lichaam voor Frank zet. En op het filmpje is te zien dat er vanop een afstand gefilmd wordt.

Mijn kameraad die erbij was probeerde me tegen te houden om te kunnen vertrekken, maar ik was kwaad: ze had me gefilmd en dat recht had ze niet. Daarna zijn we vertrokken en naar huis gegaan,” bevestigt Frank ons.

Eens thuisgekomen die zondag 21 februari probeert Frank het voorval te vergeten. Van woendag 24 februari tot en met zaterdag 28 februari gaat hij terug aan het werk bij zijn werkgever, een Mercedesconcessie met 15 vestigingen in België die in Zweedse handen is.

Screenshot radicale boodschap en delen filmpje op FB-pagina ‘Trotse moslim uit Antwerpen’

Filmpje duikt op op Facebookpagina van geradicaliseerde ‘Trotse moslim uit Antwerpen’

Volgens ons onderzoek duikt het filmpje een eerste keer op op een Instagram-account, ‘memesvantstad’ waar het ca. 200.000 views haalt. Van daaruit raakt het opgepikt door een breed publiek en wordt het meermaals gedeeld. Opmerkelijk is dat het filmpje er vandaag niet meer terug te vinden is.

Waar het filmpje wel nog staat sinds zondag 28 februari om 21.18 uur is op het Facebookprofiel van ‘Trotse Moslim uit Antwerpen’. Dat anonieme facebookprofiel plaatst al geruime tijd islamistische filmpjes en berichten waarin het onder meer vrouwen instructies geeft tot het dragen van de hijab en hen erop wijst om nooit zonder een man buiten te gaan.

Hij roept daarom alle moslimvrouwen op enkel nog buiten te komen met een voogd. “En als je toch buiten komt, draag dan de correcte hijab”, klinkt het dwingend.

Trotse Moslim is een profiel dat zich gedraagt als de ‘behoeder van de salafistische islam’. Het filmpje over het incident met Frank wordt er bijgeplaatst als illustratie van zijn boodschap. Onmiddellijk roept dat scherpe reacties op bij anderen die reageren op die Facebookpagina. Het zal de aanzet zijn tot een heksenjacht op de boze bestuurder.

Abdel M. stelt: “Die was terug naar huis gekeerd zonder auto en met al zijn tanden in zijn broekzak”. Imad reageert: “Deze Vlaams Behanger heeft tippers nodig op zijn hoofd, maatje 44”

Ook Ismail M. gaat in op de discussie: “Corona en alcohol zeer gevaarlijke combinatie. Ik had super veel bang. Ik trilde ervan, dat zijn mensen dat moorden begaan vroeg of laat”. Geconfronteerd met een foto van Ismail M. is Frank formeel. “Die man was helemaal niet ter plaatse.” De reacties op de site zwepen elkaar dus sterk op.

Ondertussen heeft Abdel op het filmpje de nummerplaat van de Mercedes van Frank ontdekt en vraagt zich af of je die op een of andere manier kan traceren. Later verschijnen ook Franks gsm-nummer en facebookprofiel met naam en toenaam.

Het filmpje dat op de populaire instagrampagina ‘memesvantstad’ verscheen en daar intussen verdwenen is staat nog steeds op de pagina van ‘Trotse Moslim uit Antwerpen’ staan.

Screenshot reacties op FB-bericht ‘Trotse Moslim uit Antwerpen’

Frank: “Ik had beter moeten weten. Mijn reactie was overdreven en ongepast”

Frank erkent dat het spuwen van de vrouw en het slaan op zijn auto, zijn gedrag absoluut niet verantwoordt. “Ik had beter moeten weten en ik had naar huis moeten gaan. Vooral naar de kinderen toe was dit ongepast. Waarvoor mijn oprechte excuses. Ik heb overdreven gereageerd. Maar uitspraken over familie liggen heel gevoelig bij mij omdat ik op één jaar tijd net twee familieleden ben kwijtgeraakt. Maar dat spreekt dit nog steeds niet goed.”

Toch meent hij dat de verantwoordelijkheid in het conflict minstens gedeeld is. “Want waarom slaat die mevrouw op mijn auto en spuwt ze in volle coronatijd naar mensen. Ook in het gezelschap van haar kinderen?”

Frank benadrukt dat de geformuleerde beledigingen vooral persoonlijk naar de vrouw gericht waren en dus geen racistische intenties hadden. Een van zijn beste vrienden is overigens van allochtone origine. Maar zegt Frank: “Iemand die op een auto slaat en spuwt zonder reden, is voor mij een kutwijf. Welke nationaliteit of afkomst zij ook heeft. Mijn reactie “kutwijf, kut-Marokkaan”, was dan ook een kwaad antwoord op haar verwijt ‘kut-Belg’.”

Doodsbedreigingen, belaging van vrienden, job kwijt

Maar mogelijkheid tot bemiddeling of verzoening is er niet. Intussen krijgt Frank via sociale media een bombardement van haatberichten en doodsbedreigingen over zich heen. Hoofdzakelijk vanwege geradicaliseerde moslims. Maar er zijn ook andere mensen die hem vragen naar het volledige verhaal. Daarom plaatste hij zelf een boodschap op een nieuwe Facebookpagina. Zijn andere sociale media moest hij noodgedwongen op privé zetten wegens de overvloed aan haatberichten.

Aan de personen die hem bedreigen geeft hij alvast een boodschap: “U weet dat schriftelijke bedreigingen eveneens strafbaar zijn?” Frank diende dan ook zelf klacht in wegens de bedreigingen en de laster.

Toch blijft hij met de vraag zitten waarom de dame in kwestie exact één week gewacht heeft om de beelden te (laten) verspreiden. Ondanks het gegeven dat de feiten zich een week eerder afspeelden en ze reeds zelf aangifte had gedaan bij de politie.

Dat ook Facebookvrienden van Frank belaagd zijn met de vraag zijn adres te bezorgen valt hem zwaar. Maar het ergste voor Frank is dat hij door die ene misstap zijn job kwijt is geraakt.

Mercedes Garage ontslaat Frank na heksenjacht

Franks ontslag wordt bevestigd
aan een aantal klagers.

Want ook de werkgever van Frank, die verkoper is in een Mercedesgarage met meer dan 15 vestigingen in België, is niet opgezet met de mediaheisa. Dat komt onder meer dankzij Karim, één van de volgelingen van de ‘Trotse Moslim uit Antwerpen’. Hij is een van de velen die diezelfde avond nog alles in het werk zal stellen om het ontslag te eisen bij Franks werkgever. Zonder proces, zonder tegenspraak.

Opmerkelijk. Uit de communicatie tussen enkele klagers en de werkgever van Frank die publiek wordt gepost op de Facebookpagina van ‘Trotse Moslim uit Antwerpen’ blijkt dat het bedrijf aan diverse klagers ook informeert dat het de samenwerking met Frank meteen heeft stopgezet.

Die communicatie deed het overigens al op maandag 1 maart. Frank zelf is op dat moment nog niet officieel geïnformeerd van zijn ontslag. Hij zal dat pas later vernemen als hij na een dag rust terug aan het werk wil.

“Dag Karim. Bedankt dat je jouw verontwaardiging met ons deelde. Die man werkte bij ons tot vanochtend. Gisterenavond zijn de nodige leden van het management ingelicht van dit voorval. Zij hebben dit meteen ter harte genomen en betreuren dit voorval ten zeerste.”

Maar Karim was zeker niet de enige die Franks werkgever bestookte met klachten en met de eis tot ontslag. In totaal ontvangt Franks werkgever meer dan 200 berichten via de website of via e-mails. Zijn werkgever zal ze allemaal persoonlijk beantwoorden.

Ook Agar E. laat, nog geen twintig minuten nadat het bericht op de Facebook van ‘Trotse Moslim’ verschijnt, aan Frank weten dat hij “er zijn plicht van heeft gemaakt om te zoeken waar je werkt en die te verwittigen”.

Een uitgebreid gesprek om Franks versie van de feiten te horen heeft nooit plaats gevonden. Frank zelf zal pas enkele dagen nadat het filmpje online verschijnt officieel over zijn ontslag vernemen. Uit goede bron vernamen we dat het openbaar maken van het filmpje het management geen andere keuze gaf dan Frank te ontslaan. Sowieso bleek er omwille van de coronacrisis minder werk in de salesafdeling waar Frank werkte. Dat vernam Frank zelf van de site manager.

Haatberichten, doodsbedreigingen en leedvermaak

Naast de meer dan 200 berichten naar Franks werkgever ontvangt Frank ook zelf een hele resem haatberichten en bedreigingen die PAL NWS kon inkijken. Een zekere Saïd A. belaagt hem in de dagen nadat het filmpje online komt in diverse berichten. Hij lijkt ook al op de hoogte van het nakend ontslag van Frank en vindt er zijn genoegen in.

Op vrij spottende toon maakt hij zich bijzonder vrolijk over de gevolgen die het publiek maken van het filmpje voor Frank heeft. “Zelfs die Vlaamse dames moeten gasten als u ni hebben. Die willen Karim’s en Abdullahs. Haha maakt je gek hé. Als je die bruine gasten ziet binnen komen die 10 jaar jonger zijn en die volle prijs een AMG komen kopen? Ale gedaan allemaal broer, wens je een kut leven toe, stuk stront. Ciao, works done.”

De reeks bedreigingen en berichten is hallucinant. We plaatsen hier ter illustratie enkel een bloemlezing.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Alle nieuws voor binnenland opgevolgd door de PAL NWS redactie.

5 gedachten over “‘Trotse moslim uit Antwerpen’ ontketent heksenjacht tegen ‘racistische chauffeur’: man ontslagen en met dood bedreigd”

  1. Ik word hier niet boos van, maar heeeeeeel boos.
    De taktieken van “sommige” moslims zijn net dezelfde als de taktieken van links. Mensen schrik inboezemen.
    Wat het ontslag betreft : als hij naar de arbeidsrechtbank stapt, ben ik overtuigd dat hij wint.
    Dat een werkgever iemand kan ontslaan op basis van beschuldigingen en “trial by media” is totaal in strijd met het beginsel “iemand is onschuldig tot zijn schuld bewezen is”. Of zijn we reeds afgestapt van dit principe?
    Dat onze Massale Leugenpers geen geverifieerde berichtgeving nastreeft, weten we ondertussen wel. Ze doen nog enkel aan opiniering(de hunne weliswaar), maar wel met ons geld.
    Wat justitie betreft : gaan ze al diegenen die dit soort haatberichten hebben gepost vervolgen ?

  2. Inderdaad, als hij naar de Arbeidsrechtbank stapt, zal het snel gedaan zijn met het ” op staande voet ontslag”! Of hij krijgt een royale schadevergoeding toegekend.
    Voorts moet hij klacht indienen met Burgerlijke Partijstelling bij de Onderzoeksrechter tegen die Pipo-moslims die hem bedreigen met de dood!!! Zo moet de zaak behandeld worden door de Raadkamer en kan het O.M. de zaak NIET seponeren. Want dat gebeurt zéér vaak als er moslims in het spel zijn.
    Voorts moeten die bedreigers allemaal eens terug naar de papklas en de Lagere school om deftig Nederlands en zonder fouten te leren schrijven!! Werk aan de winkel voor die halve analfabeten!

  3. Ongeloofelijk hoe die werkgever zomaar ingaat op een “eis” van die mannen uit de klasse van
    “een verrijkende aanwinst voor onze cultuur”.
    Ik keur dit ten sterkste af omdat die gasten dan denken “met dit precedent kunnen we ons alles veroorloven.
    Wij moeten als Vlamingen echt de rangen sluiten en opkomen voor de onzen.
    Nota : dit is de eerste keer dat ik reageer op uw tijdschrift…..het is dus onmogelijk
    dat ik dit al eerder zou gezegd hebben.

Plaats een reactie

Delen