De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

De Turkse president Erdogan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Turkije beweert dat Grieken “migranten vastbinden en in zee werpen”

Ruben Notteboom

De spanningen tussen Turkije en Griekenland nemen al een geruime tijd toe. Nu wordt er opnieuw zout in de wonde gegooid: de Turken beweren namelijk dat Griekenland migranten vastbindt en in de zee gooit. Dat beweerde de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu op Twitter.

Griekenland onder vuur door Ankara

De beschuldigingen aan het adres van de Griekse kustwacht zijn op Twitter al viraal gegaan. “De Griekse kustwacht mishandelde deze avond 7 migranten,” schrijft hij. “Ze bonden hun handen vast in plastic handboeien en gooiden ze, zonder reddingsvesten of boten, de zee in om te sterven. Onze kustwacht redde om 02:55 2 van die migranten. Er werd ook een lijk gevonden. De vermiste slachtoffers worden nog steeds gezocht.”

Hij deelde die boodschap met een video van de reddingsactie, al is niet duidelijk of die echt is of in scène gezet. De spanningen tussen Turkije en Griekenland lopen namelijk al zeer lang stevig op. Verschillende factoren spelen daarin een rol: migratie, regionale invloed, internationale politiek, het conflict op Cyprus waar het noorden bezet wordt door de Turken…

AFP kon feiten niet verifiëren: een nepnieuwscampagne van Turkije?

In die video getuigt een man dat hij werd aangehouden door de Griekse kustwacht op het eiland Chios, twee dagen nadat hij de Egeïsche Zee was overgestoken vanuit Turkije. Het Franse persagentschap AFP onderzocht de beweringen alvast, maar kon ze niet verifiëren volgens HLN. Het is dus met andere woorden onduidelijk of dit de waarheid is, of als het om een nepnieuwscampagne gaat van Turkije gericht op Griekenland.

Griekenland gaf tot nu toe nog geen commentaar. Het is niet de eerste keer dat de Griekse kustwacht beschuldigd wordt van illegale praktijken, zoals het onwettig terugsturen van migranten uit Turkije. De Egeïsche Zee is daarvoor de belangrijkste route. Griekenland wordt overspoeld door migranten die vanuit Turkije proberen over te steken en migrantenkampen, zoals het kamp op Lesbos, worden te groot. Turkije heeft daarnaast migratie ook al als wapen gebruikt, door te dreigen de grenzen volledig open te zetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen