Herdenking Armeense Genocide
Uncategorized

“Turkije trekt zich niets aan van de internationale gemeenschap”

Jakob Kürüm

De Nederlandse Tweede Kamer nam onlangs een motie aan om de Nederlandse regering aan te sporen om de Armeense Genocide als dusdanig te erkennen. Er wordt niet meer gesproken over ‘de kwestie van de Armeense Genocide’, maar de Armeense Genocide. Journalist Jakob Kürüm sprak vlak voor de stemming met de initiatiefnemer van de motie: Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie).

Wat zijn de gevolgen voor de betrekkingen tussen Nederland en Turkije als de Nederlandse regering de genocide erkent?

Erdogan erkent de Armeense Genocide niet. Naar aanleiding van een bezoek aan Darfur (Soedan, 2006) liet hij ook optekenen “Het kan geen genocide zijn, want moslims kunnen geen genocide plegen”

Dat interesseert me eigenlijk niet zo veel. Ik vind dat we de geschiedenis zoals die is geweest moeten erkennen in Nederland, maar misschien nog belangrijker, ook in Turkije zelf. En wat de Turkse regering ervan vindt, hoe Nederland met de geschiedenis omgaat, dat moeten ze zelf maar weten. Je weet van de geschiedenis, kijkend naar het voorbeeld van Frankrijk, dat daar vast wel commentaar op komt vanuit Turkije. Maar we halen allemaal weer adem en we leven weer door.

Waarom is het belangrijk om de genocide – die bekend staat als Seyfo – op deze andere minderheden te erkennen?

“Het is heel belangrijk om te erkennen wat er in de geschiedenis gebeurt om te voorkomen dat die geschiedenis zich herhaalt. Het was Hitler die ooit zei: ‘Wie heeft het nog over de Armeense Genocide?’ Vervolgens vond hij de legitimiteit om de Holocaust uit te voeren op de Joodse gemeenschap.

We zien nu dat Turkije zich niks aantrekt van de internationale gemeenschap, bijvoorbeeld bij de inval van Noord-Syrië en zelfs Noord-Irak. We hebben gezien dat Turkije duizenden Syrische militieleden heeft verplaatst naar en ingezet in Nagorno-Karabach, in de oorlog daar. Op dit moment worden nog altijd Armeense oorlogsgevangenen vastgehouden, gemarteld en zelfs geëxecuteerd. We moeten duidelijk zijn over wat er in het verleden is gebeurd, om naar de toekomst te kunnen kijken.”

Lees het volledige interview van Jakob Kürüm met Joël Voordewind als abonnee. Klik onder voor het artikel, of neem een abonnement!?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jakob Kürüm (°1994, Paderborn) is een zichtbaar en actief lid van de oosters-christelijke gemeenschap in Mechelen. Gemotiveerd door een groot maatschappelijk besef volgt Kurum het lijden en de vervolging van de christelijke geloofsgemeenschap in het Midden-Oosten en de rest van de wereld op.

1 gedachte over ““Turkije trekt zich niets aan van de internationale gemeenschap””

  1. “Turkije trekt zich niets aan van de internationale gemeenschap” (citaat). En Israël en de USA doen die dat wel? “In de wereld morgen” leest men dat Israël wereldkampioen is in schendingen van VN-Resoluties. Een goede maatstaf om te meten wat de wereld werkelijk denkt over Israël zijn de VN-Resoluties, die het geweld van Israël tegen zijn buren telkens weer hebben veroordeeld. Geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel VN-resoluties met de voeten getreden als Israël. Zie bijvoorbeeld de blokkade van de Gazastrook en de bezetting van Palestijns grondgebied (bron: de wereld morgen). De UNO was dat geen creatie die volgens utopisten de vrede en het internationaal recht ging bevorderen en handhaven? Quid Europa en de USA via de Nato in Afghanistan, Afrika, Irak, Syrië om er enkele te noemen? Wat soort oorlogen voeren wij daar? Op grond van welk recht gaan wij Belgen bommen droppen in Syrië? Akkoord, het is geen primeur. In 1923 stuurden België en Frankrijk samen illegaal legereenheden naar het Duitse Ruhrgebied. Dat was een oorlogsdaad en flagrante schending van de Duitse soevereiniteit en het internationaal recht. Werden België en Frankrijk voor onderhavig misdrijf veroordeeld? Zo neen, dan is het internationaal recht een lege doos. Het enige recht dat telt, in de wereld van de mensen, is het recht van de sterkste !

Plaats een reactie

Delen