Illustratief. Foto Shutterstock.

Illustratief. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Turkije versterkt zijn macht over sociale media

Wijnand Meeus

Twitter heeft in navolging van Youtube en Facebook aangekondigd dat het een vertegenwoordiger zal aanduiden in Turkije. Op deze manier schikken alle sociale media-sites zich naar de Turkse wet waarmee de overheid kan verplichten bepaalde berichten te verwijderen.

Twitter en de Turkse overheid strijden al enkele maanden met elkaar in verband met de macht die de overheid zou kunnen uitoefen op het platform. Zo wil Turkije dat men de wet aanvaarde die hen extra beslissingsmacht gaf in de berichtgeving op de site. In januari verhoogde de overheid de druk door advertenties te verbieden op Twitter. Nu geeft Twitter toe en stemmen ze in met de nieuwe wetgeving.

“Opdat Twitter beschikbaar zou blijven voor alle gebruikers in Turkije, hebben we beslist er een wettelijke entiteit te vestigen”, verklaart Twitter. De wet werd ingevoerd nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had opgeroepen om “orde te scheppen” in de sociale netwerken. Naar eigen zeggen in de strijd tegen onder andere cyberpesten. “In realiteit opent deze wet gewoon de deur naar censuur”, klinkt het bij critici.

Vooral sinds de couppoging in 2016 en de daaropvolgende repressie, speuren de Turkse autoriteiten actief naar kritische stemmen op sociale netwerken. Er werden al veel processen opgestart voor “beledigen van het staatshoofd” of “terroristische propaganda” op basis van tweets. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen