Voormalig eigenaar brengt verhaal van zijn naakte reus: "Was een Afrikaanse cycloop ook een probleem geweest?"

Foto: Facebook.

Uncategorized

Uniek Van Gogh-schilderij verkocht voor 13 miljoen in Parijs

Niels Geerinck

Een nog nooit eerder tentoongesteld schilderij van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh is op een internationale veiling in Parijs de deur uitgegaan voor 13 miljoen euro. De waarde van het schilderij werd eerst geschat op 8 miljoen. Het doek werd voorafgaand aan de verkoop tentoongesteld in de Amsterdamse vestiging van Sotheby’s. Kijklustigen konden daar op afspraak het werk bezichtigen.

Het werk was meer dan honderd jaar onderbracht in een privécollectie van een Franse familie. Voor dat het werk naar definitief in Parijs op de veiling zou verschijnen, werd het eerst naar Amsterdam gebracht. Daar konden kunstliefhebbers op afspraak het werk komen bewonderen.

De conservator van het Van Gogh Museum in Amsterdam noemt het opmerkelijk dat het schilderij nu pas werd tentoongesteld. “We hebben het schilderij nooit in het echt gezien, we kennen het wel van de literatuur en afbeeldingen.”, aldus Nienke Bakker. Volgens Bakker zijn er nog heel wat schilderijen van Van Gogh te vinden in privécollecties. Maar toch worden die meestal wel uitgeleend of getoond. “Dat is hier niet het geval geweest, en dat is zeker zeldzaam en bijzonder.”, zo sluit de conservator af.

Het werk is een werk op doek dat Van Gogh in de lente van 1887 in Parijs schilderde. Het noemt respectievelijk dan ook: Scène de Rue à Montmartre, oftewel ‘Straatbeeld in Montmartre’. Op het schilderij is een straatje bij de Moulin de la Galette in Montmartre afgebeeld, gelegen in het 18e arrondissement van Parijs. Het was destijds een populaire uitgaansplek, waar Van Gogh vlakbij woonde. “Je had hier bars, tuinen en een danszaal. Op het doek zie je een poort, waar je naar de tuinen van de molen kon gaan. Het is aan de ene kant een straatscène, maar het heeft ook zeker iets landelijks”, voegt Bakker eraan toe.

Het deskundigen-team van het Van Gogh Museum heeft de authenticiteit van het werk bevestigd, laat Sotheby’s weten. Wie het werk kocht en wat ermee zal gebeuren, is vooralsnog niet bekendgemaakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen