Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen - Foto: Shutterstock

Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Ursula Von der Leyen deelt stevige sneer uit aan AstraZeneca: “Eerst afspaken met de EU nakomen”

Niels Geerinck

Indien AstraZeneca niet het afgesproken aantal coronavaccins aan de Europese Unie kan leveren, dan kan de EU de export ervan verbieden. Dat is het dreigement dat Ursula von der Leyen uit aan het adres van het Brits-Zweeds bedrijf. Zo blijkt uit verschillende interviews. De uitlatingen van de voorzitter van de Europese Commissie vallen in slechte aarde bij die andere grote vaccinproducent. Pfizer gaf alvast aan geen handelsoorlog met het Verenigd Koninkrijk te willen hebben. Het bedrijf is te afhankelijk van ruwe grondstoffen die ze daar aankopen.

De relatie tussen de EU en AstraZeneca staat al sinds geruime tijd op gespannen voet. Het bedrijf komt telkens de afgesproken aantallen vaccins voor levering aan de EU niet na. Volgens de Commissievoorzitter is nog maar 30% van het afgesproken aantal vaccins aan de EU daadwerkelijk geleverd. “We hebben de optie om geplande exporten te verbieden”, zei Von der Leyen. “Dit is de boodschap aan AstraZeneca: je komt eerst je contract met Europa na, voordat je levert aan andere landen.”, sluit ze af.

Von der Leyen doelt met die uitspraak op de naadloze samenwerking tussen AstraZeneca en het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin is daar ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford. Volgens het bedrijf kan het geen Britse vaccins richting de EU exporteren omdat het Britse contact dat verhinderd. De Britten krijgen op hun beurt wel vaccins die in de EU worden geproduceerd. Als de situatie niet verandert, moeten we misschien overwegen om de export naar vaccinproducerende landen afhankelijk te maken van hun eigen export”, dat zei von der Leyen woensdag tijdens een persconferentie, waarmee ze hintte op een exportverbod of zelfs nog steviger maatregelen, zoals de opschorting van bepaalde patenten. “Alle opties liggen op tafel.”, voegde ze er finaal aan toe.

Handelsoorlog

De andere groter Europese speler inzake vaccins is Pfizer. Die zou de Europese Commissie alvast hebben gewaarschuwd geen handelsconflict met het Verenigd Koninkrijk te willen. Pfizer vreest dat de Britten dan de handel in cruciale grondstoffen voor het vaccin zullen blokkeren. Zo is de Pfizerfabriek in Puurs-Sint-Amands erg afhankelijk van de aanvoer in lipide nanopartikels die afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Deze worden vervaardigd in het Britse Yorkshire. Zonder die toevoer zou de productie in Europa volledig stilvallen.

De Europese leiders zullen zich volgende week over deze kwestie buigen. De EU besloot alvast het toezicht op de handel te verscherpen. Bedrijven moeten nu verplicht hun exportquota melden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen