Nieuwe zoekactie naar Jürgen Conings levert niets op, minister Verlinden: "Geen reden tot paniek"

Jürgen Conings. Photo News

Uncategorized

Vaccinatieplanning loopt opnieuw vertraging op: verminderde eerste levering Johnson&Johnson

Niels Geerinck

De farmareus Johnson&Johnson zal tijdens de eerste twee weken van april de allereerste 76.000 dosissen van het vaccin aan België leveren. Van het vaccin zal Vlaanderen 44.000 dosissen in ontvangst kunnen nemen. In de vaccinatieplanning van Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wordt dat aantal geschat op 162.000 dosissen in april. De vaccinatieplanning zal dus onherroepelijk enkele weken vertraging oplopen.

Het hoofd van de taskforce Vaccinatie maakte deze ochtend bekend dat Johnson&Johnson de eerste twee leveringen van het vaccin heeft voorzien voor de laatste twee weken van april. Er komen dan per keer 38.000 vaccins richting Vlaanderen. Van het vaccin is slechts één dosis nodig.

Vlaanderen zal van 76.000 dosissen ongeveer 44.000 kunnen verwachten. In de planning van Beke staat dat er gerekend wordt op 162.000 vaccins. Een grondig verschil van 118.000 dus. Dat laat de wachttijd voor sommige mensen natuurlijk oplopen.

Het kabinet van Beke laat weten dat de vertraging alweer aantoont dat planningen sowieso onder voorbehoud van levering zijn. Tijdelijke vertragingen zijn volgens het kabinet sowieso onmogelijk. De vertraging zal wel worden goedgemaakt in de maanden mei en juni. Het einddoel om tegen 11 juli elke volwassen Vlaming minstens een eerste dosis toe te dienen blijft wel overeind. Tegen midden mei moeten de vaccinatiecentra meer dan een half miljoen vaccins per week afwerken.

Snelheid winnen door eventuele thuisvaccinatie

Het Johnson&Johnson-vaccin is makkelijker te hanteren omdat het maar één dosis vergt. Het wordt momenteel gezien als een mogelijke optie om thuisvaccinatie mee te bewerkstelligen. Dit zal vooral gericht zijn op mensen die niet in het vaccinatiecentrum geraken.

De vertraging zou geen impact hebben op het voornemen om thuisvaccinatie op te starten. “Het vaccinatiecentrum beslist zelf in samenspraak met de lokale huisartsen welk vaccin ze voor thuisvaccinatie gebruiken, dat hoeft niet altijd het Janssen-vaccin te zijn. Het kan ook met bijvoorbeeld dat van AstraZeneca, dat ook gemakkelijk transporteerbaar is. Alleen moet er dan een tweede prik gezet worden twaalf weken later.” , aldus Joris Moonens, de woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Spreiding van leveringen

Minister Beke wil in april een totaal 1,21 miljoen vaccins voor Vlaanderen. Gevolgd door 2,37 miljoen in mei, 2,51 miljoen in juni en 1,03 miljoen in de eerst dagen van juli. De grootste levering moet van Pfizer-BioNtech komen. Die is goed voor een totaal van 4,45 miljoen vaccins. AstraZeneca neemt voor die periode 2,46 vaccins voor de rekening. Maar er heerst wel nog een pak onduidelijkheid omtrent de levering hiervan. Het Brits bedrijf kwam de afgelopen maanden meeraals in problemen met de geplande leveringen aan Europese lidstaten. Johnson&Johnson staan in voor een totaal van 1,07 miljoen vaccins. De kleinste leverancier is Moderna. Die zou slecht 738.000 vaccins moeten leveren.

11 juli blijft behouden als richtdatum

Het stokpaardje van minister Beke is elke Vlaming van de eerste prik voorzien tegen 11 juli. Met de huidige planning en cijfers is dat haalbaar. De vaccinatiecentra zijn eindelijk klaar en zullen de komende weken inzetten op een sterke opschaling eens ze meer vaccins hebben ontvangen. Verwacht wordt dat tegen midden mei de eerste piek van vaccinaties gerond is. Dat is zo’n half miljoen vaccins per week die men zal toedienen. Toch blijft men hier ook alweer voorzichtig over. Het motto luidt immers nog altijd: “zolang de leveringen volgen”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen