Elbers haalde uit naar Gay Pride. Foto Shutterstock.

Elbers haalde uit naar Gay Pride. Foto Shutterstock.

Binnenland politiek

VAF zal Elbers wellicht weigeren: “Als Vlaams Belang niets doet, doen wij het”

Ruben Notteboom

De controverse rond Jef Elbers eindigt niet. Eerst verzette Groen zich, daarna haalde Bart Somers stevig uit en nu zegt VAF, het Vlaams Audiovisueel Fonds, dat ze Elbers waarschijnlijk zelf zullen weigeren.

Het begon allemaal toen Groen zich verzette tegen de bestuurder voor het VAF die Vlaams Belang voorstelde. Elbers zou namelijk homofobe uitspraken gemaakt hebben. Chris Janssens distantieerde zich al eerder van de beschuldigingen van homofobie en zei dat de keuze enkel gemaakt was door zijn professionele expertise als scenarioschrijver. Bart Somers (Open Vld) haalde stevig uit naar het Vlaams Belang. Hij beweert dat Vlaams Belang opnieuw zijn ware aard en homofoob karakter laat zien.

Uitspraken van Elbers zorgen voor controverse

Nu reageert het VAF zelf. De aftredende voorzitter Kenneth Taylor (Open Vld) reageerde aan VRT NWS dat “het niet ter discussie staat dat Vlaams Belang een mandaat krijgt in de raad van bestuur, maar iemand voordragen die homofobe uitspraken heeft gemaakt, is onaanvaardbaar.” Daarom zal VAF Jef Elbers waarschijnlijk gewoon weigeren.

De uitspraken van Jef Elbers in De Standaard zorgden voor veel controverse. Hij zei bijvoorbeeld over transgenders dat “dat promoten een ziekte promoten is die het brein aantast. Transseksualiteit is abnormaal”. Hij noemde gaypride vies omdat “er aan exhibitionisme op die karren wordt gedaan.” Over homoseksualiteit zei hij dat “iedereen zijn seksualiteit mag beleven zoals hij of zij wil, m aar men moet homoseksualiteit niet voorstellen als de normale. De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “VAF zal Elbers wellicht weigeren: “Als Vlaams Belang niets doet, doen wij het””

Plaats een reactie

Delen