Somers haalde plots een tweet boven die al jaren oud was. Foto Photonews. © Christophe Licoppe/Photo News - 10914882-050

Somers haalde plots een tweet boven die al jaren oud was. Foto Photonews. © Christophe Licoppe/Photo News - 10914882-050

Uncategorized

Van Grieken over beschuldigingen homofobie door Somers: “Bijzonder laag niveau”

Ruben Notteboom

Tijdens een debat over homofobie naar aanleiding van de moord op David Polfliet haalde Bart Somers (Open Vld) plots stevig uit naar het Vlaams Belang. Hij gebruikte daarvoor een ondertussen verwijderde tweet die Van Grieken plaatste op 6 december 2011. Tom Van Grieken reageert scherp aan Pal Nws: “Het is vreselijk dat Bart Somers het blijkbaar nodig vindt om de gruwelijke moord op David Polfliet politiek te recupereren. Hij doorbrak een sereen en respectvol debat met een tirade over een al lang verwijderde tweet van een decennium terug. Dat is van een bijzonder laag niveau. Hij zou beter eens in de spiegel kijken en de homohaat veroordelen die zijn partij de afgelopen decennia geïmporteerd heeft.”

Het land is in shock door de moord op David Polfliet, die het slachtoffer werd van moord door zijn seksuele geaardheid. De daders bleken minderjarigen te zijn die hem lokten via een datingapp. Eenmaal David in de val gelopen was, takelden ze hem op gruwelijke wijze toe waardoor hij stierf. Deze gruwelijke moord zorgde voor afschuw, massale solidariteit – zo kleurde de Ghelamco volledig in regenboogkleuren uit solidariteit – en zorgde vooral voor een maatschappelijk debat over homofobie.

Hij zou beter eens in de spiegel kijken en de homohaat veroordelen die zijn partij de afgelopen decennia geïmporteerd heeft”

Tijdens het debat in het Vlaams Parlement haalde Bart Somers (Open Vld) plots stevig uit naar het Vlaams Belang. Hij haalde een geplastificeerd papiertje naar boven met een foto van een tweet van Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang. Die tweet dateert al van 6 december 2011. Van Grieken plaatste deze tweet toen Elio Di Rupo de premier van België werd. “De nieuwe premier van België: homoseksueel, socialist, een immigrant en spreekt geen Nederlands. #NietMijnRegering,” stond er op de tweet te lezen.

Voor Somers kon dit echter niet door de beugel. Hij beweert dat de opkomende homofobie de schuld is van “een eindeloze reeks uitspraken die telkens opnieuw van seksuele geaardheid een probleem maken(…) Wanneer we iets willen doen aan homofobie, denk ik dat we eerst voor eigen deur moeten vegen,” klinkt het bij Somers. “Soms is het goed in eigen hart te kijken. We verschillen hier vaak over veel zaken van mening, ook in de aanpak over hoe we problemen moeten aanpakken. Er is hier maar één partij die systematisch flirt, en soms heel expliciet homofobie omarmt.” Waarmee hij het Vlaams Belang bedoelde.

Minister Somers speelt politieke spelletjes over het lijk van een vermoorde man

Daarop haalde Somers de tweet van Van Grieken boven. “Die uitspraken komen niet van een  tweede- of derderangsfiguur uit uw partij, maar van de heer Tom Van Grieken, uw partijvoorzitter, die in 2011, op het moment dat Elio Di Rupo eerste minister wordt, hij zegt dat is niet mijn regering. Want hij is een socialist, omdat hij geen Nederlands spreekt, omdat hij een immigrant is maar ook omdat hij gay is. Als hier zo gestemd moet worden over zulke materies, of het nu gaat over holebihaat in Polen of de doodstraf in Oeganda, is er ook altijd maar één partij die zich onthoudt en die partij noemt Vlaams Belang.”

Die uitspraken van Somers worden niet goed onthaald in het Vlaams Belang. Chris Janssens, de fractievoorzitter in het Vlaams Parlement voor Vlaams Belang, reageerde als volgt: “Een sereen debat in het Vlaams Parlement over de moord in Beveren wordt door één iemand doorbroken: minister Bart Somers, die politieke spelletjes speelt over het lijk van een gruwelijk vermoorde man. Zeer gepast dat hij daarvoor terechtgewezen wordt door parlementsvoorzitter Homans!”

(Lees verder onder de tweet)

“Via uw gelijkenkansenbeleid kom je op voor holebi’s, maar via uw migratiebeleid laat je ze in de steek”

In het Parlement reageerde Chris Janssens ook meteen: “Ik vind het afgrijselijk, de rol die u hier als minister speelt. En als u toch die weg wil opgaan, met uit de context gerukte tweets en uitspraken, van 10, 15 en 20 jaar geleden, moet u misschien eens de hand in eigen boezem steken, want weet u wat niet kan? Via uw gelijkekansenbeleid sowieso opkomen voor holebi’s, maar via uw migratiebeleid diezelfde holebi’s in de steek laten,” aldus Chris Janssens.

“Want uw partij, die al jarenlang in de federale regering zit, is ervoor verantwoordelijk dat we hier grote stromen migranten hebben binnengekregen die uit islamitische landen komen waar niet alleen homoseksualiteit verboden is, maar waar zelfs doodstraffen op homoseksualiteit staan,” gaat Janssens verder. “Kom dus niet zeggen dat andere politieke partijen verantwoordelijk zijn voor de toenemende homohaat. Steek de hand in eigen boezem, want het kan echt niet zijn dat u homohaat gaat veroordelen en tegelijk gaat importeren. Dat kan niet mijnheer de minister. Wees consequent. Pak criminaliteit hard aan, steek de hand in eigen boezem, want u en uw partij zijn verantwoordelijk voor de toenemende homohaat in de grootsteden van dit land.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen