Engelse verpleegster leert tijdens cursus dat Bijbel 'racistisch' is

Amy Gallagher. YouTube

Binnenland politiek

403 extremisten niet langer in de gevangenis

Simon Segers

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft in een antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Theo Francken (N-VA) cijfers verstrekt betreffende de gevangenisstraffen en de uitzetting van ‘extremisten’. Daaruit blijkt dat 403 extremisten niet langer in de gevangenis zitten.

Het eerste deel van Franckens vraag betreft het aantal ‘extremisten’ dat in de afgelopen vijf jaar gedetineerd waren. In totaal blijkt het te gaan om 506 individuen. Het betreft 289 Belgen en 217 niet-Belgen.

Daarvan zijn er op dit moment 403 opnieuw vrijgelaten. Francken wilde ook weten hoeveel van deze vreemdelingen effectief het land zijn uitgezet. Minister Van Quickenborne laat weten dat in de periode van 2016 tot 2020 49 mensen die opgevolgd zijn in het kader van radicalisme van het Belgisch grondgebied zijn verwijderd. Zij bleken vooral afkomstig uit Afghanistan, Algerije, Bosnië, (Democratische Republiek), Congo, Frankrijk, Kosovo, Marokko, Nederland, Rusland, Servië, Tunesië en Turkije.

De minister gaf ook verdere toelichting inzake de nationaliteit van de vrijgelaten extremisten. Het gaat om 157 personen die sinds 2019 zijn vrijgelaten, waarvan 57 niet-Belgen.

“Ofwel waren ze einde straf, ofwel zijn ze vrijgelaten door de strafuitvoeringsrechtbank (bijvoorbeeld vrij onder voorwaarden), ofwel kregen ze een voorlopige invrijheidstelling doordat hun straf minder dan 3 jaar bedroeg”, aldus Van Quickenborne. Het gaat onder andere om 16 Marokkanen, 8 Algerijnen, 6 Russen, 6 “vluchtelingen” en 5 Syriërs. Van de 57 niet-Belgen die zijn vrijgelaten waren 32 niet in het bezit van een verblijfsvergunning. In dezelfde periode is van 17 personen de procedure gestart om de Belgische nationaliteit af te nemen. Bij 13 van hen is deze procedure intussen voltooid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen