Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Uncategorized

Van Quickenborne na Operatie Sky: “Verwevenheid tussen boven- en onderwereld is akelig groot”

Anton Schelfaut

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is de verwevenheid tussen de georganiseerde misdaad en de legale economie “akelig groot”. Dat heeft hij gezegd in een interview met Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. “Het zou me niet verwonderen als er ook mensen van justitie in betrokken zijn”, klinkt het. In Operatie Sky werden eerder al twee advocaten en een politieman gearresteerd.

“Dit is geen maffiaverhaal waarbij de helft van justitie meedoet. Maar de verwevenheid tussen boven- en onderwereld is toch wel akelig groot”, waarschuwt minister Vincent Van Quickenborne. “Er zijn mensen die op cruciale plaatsen zitten en die informatie delen. Vanaf nu zullen we een beter zicht krijgen in welke sectoren dat precies het geval is. Douane, ambtenaren… we kunnen geen enkele sector uitsluiten.”

“De vertakkingen gaan over heel België, niet enkel in de onderwereld. Er zijn al twee politiemensen opgepakt, het zou me niet verwonderen als er ook mensen van justitie in betrokken zijn.”

Geketend en vastgetapet

Het strafste vindt Van Quickenborne dat de politie de versleutelde gsm’s van Sky ECC heeft kunnen kraken. Daardoor konden de speurders, zonder zich kenbaar te maken, de berichten live mee volgen. Op die manier hebben ze zelfs enkele zaken kunnen oplossen. “Zo hebben ze ingegrepen toen bleek dat een man gefolterd werd. Ze hebben hem geketend en vastgetapet teruggevonden. Ook 13 ton cocaïne hebben ze uit een container in de Antwerpse haven kunnen halen én ze hebben een money-drop verijdeld. Uit de berichten bleek namelijk dat er op een afgesproken plek 1,2 miljoen was achtergelaten. De politie kon dat geld gewoon gaan oppikken.”

“Na een tijdje hadden de criminelen door dat er een probleem was en werden ze zenuwachtig. Daarop is beslist om dinsdagochtend de huiszoekingen en arrestaties te doen”, aldus de minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen