Minister Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Minister Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Uncategorized

Vandenbroucke wees voorstel 1,5 miljoen vaccins af en clasht met N-VA: “U bent fundamenteel onethisch”

/

Een stevige confrontatie vandaag tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter. Die laatste wees Vandenbrouke vandaag in de Kamer op het trage verloop van de vaccinaties, maar de minister was daar niet mee gediend. Hij verweet Depoorter “fundamenteel onethisch” te zijn. “Ik vind het veel onethischer om niet te kunnen voorzien in vaccins voor de bevolking”, reageert Depoorter aan onze redactie.

Enkele maanden geleden beloofde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke dat de uitrol van de vaccinaties vlot zou verlopen. Vandaag moeten we echter vaststellen dat van een vlotte vaccinatiecampagne weinig sprake is, daarover zijn coalitie en oppositie het eens. N-VA wees Vandenbroucke op de weddenschap die hij enkele maanden geleden maakte en stelt dat zij er wel in zouden zijn geslaagd om de grootste risicogroep, 65-plussers, inmiddels gevaccineerd te hebben.

“Het virus test ons geduld, maar ik heb ook de indruk dat het onze zin voor realisme test”, fulmineerde de minister. “U zegt dat u alle 65-plussers al gevaccineerd zou hebben. Zou u de miljoenen en miljoenen vaccins die daarvoor nodig zijn dan in uw apotheek geproduceerd hebben? Wat is dat nu?”

Aanbod 1,5 miljoen vaccins afgewezen

Depoorter verwijst naar het feit dat ons land een aanbod van 1,5 miljoen vaccins uit India heeft afgewezen, zonder er verder onderzoek naar te doen. Volgens Vandenbroucke was dat “malafide” en ging het in tegen Europese afspraken. “U vindt dat ik daarop moet ingaan? Bent u ernstig? Dat doen wij niet. Wij werken in Europees verband samen om de bevolking te voorzien van vaccins.”

In een reactie hekelt Depoorter het feit dat de minister altijd ‘de Europese paraplu’ opentrekt om de verantwoordelijkheid af te wenden: “Vandenbroucke verschuilt zich altijd achter dat Europese verhaal, maar ik zie dat andere lidstaten wel veel meer vaccins ter beschikking hebben. Ook de bewering dat het aanbod van 1,5 miljoen dosissen ‘malafide’ zou zijn kan Vandenbroucke niet hard maken.” Groot-Brittannië zou dat aanbod van India wél onderzocht hebben en kan, aldus Depoortere, in tegenstelling tot ons land nu “aan de lopende band vaccineren”.

“Fundamenteel onethisch”

Een zichtbaar geïrriteerde Vandenbroucke verweet Depoorter tijdens het Kamer-debat “fundamenteel onethisch” te zijn. “Mensen iets wijsmaken in deze omstandigheden, dat is erg. U spiegelt mensen iets voor dat er niet is, u vertelt onzin.”

Maar het N-VA Kamerlid neemt de verwijten van Vandenbroucke niet. “Ik vind het veel onethischer om na drie maanden vaccinatiecampagne niet te kunnen voorzien in vaccins voor de bevolking. Om opnieuw zelfstandigen te moeten doen sluiten en de maatschappij op te sluiten. Dat vind ik onethischer dan niet te onderzoeken hoe we zoveel mogelijk vaccins kunnen verkrijgen”, zo verwijst Depoorter naar de nieuwe lockdown en het feit dat Vandenbroucke het voorstel uit India voor 1,5 miljoen vaccins zonder onderzoek afwees.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Vandenbroucke wees voorstel 1,5 miljoen vaccins af en clasht met N-VA: “U bent fundamenteel onethisch””

  1. Experten…
    Minister VdB mag dan wel professor zijn, maar hij is geen arts, specialist, chemicus, viroloog of statisticus. Hij is simpelweg
    de spreekbuis van een ministerie dat -platgelopen door lobbyisten van de grote farmabedrijven- leveringscontracten heeft afgesloten.
    Dit komt nooit aan bod in de media…
    Als ik een contract heb afgesloten -als zelfstandige of in naam van een onderneming-, ben ik wettelijk verplicht om dat contract na te komen; zo simpel is dat.
    De politiekers zouden eens moeten stoppen met de resultaten van hun vetbetaalde onkunde af te wentelen op de gewone burger.

  2. Misschien is dit het volgende criterium van vivaldi. Je kan pas ingeënt worden als je aantoont dat je ethisch genoeg bent(ttz als je aantoont geen sympathisant te zijn van VB of N-VA)

  3. Waarbij ik mij nogmaals de vraag stel met wat Van Ranst bedeelde met “de vaccins moeten in de armen en niet in de schuiven van diepvriezers liggen.”
    -1Wil hij hiermee met een beschuldigende vinger (wat zijn slechte gewoonte is) naar de bevolking wijzen?
    -2 Heeft men gewoon afgewacht om nog eens een onnodige lockdown kunnen af te kondigen om daarna het vaccineren op te drijven?
    Feit is wel dat de EU lei(ij)ders gefrustreerd zijn om wat Boris Johnson wel gedaan krijgt van AstraZenica en de EU lei(ij)ders niet.

  4. er zijn blijkbaar nog mensen die de ,,kleine Stalin,, nog aanspreken als mr. of minister, moest zijn arbeiders paradijs nog bestaan lag hij al lang naast Beria en Trotsky.maar hier te lande kan hij zich uitleven als voorzitter van het politbureau. hij gebruikt de coronacrisis om een gunstig klimaat te scheppen om een autoritair regime te installeren.

Plaats een reactie

Delen