De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op bezoek in Brussel - Afbeelding: Shutterstock

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op bezoek in Brussel - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Verenigde Staten veroordelen “ongegronde sancties” van China

Anton Schelfaut

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemt de sancties van China tegen twee Amerikanen “ongegrond”. De twee hadden de behandeling van de Oeigoeren in de autonome regio Xinjiang door Peking veroordeeld.

“De pogingen van Peking om degenen die zich uitspreken voor mensenrechten en fundamentele vrijheden te intimideren en het zwijgen op te leggen, dragen alleen maar bij aan de groeiende internationale kritiek op de aanhoudende genocide en misdaden tegen de menselijkheid in Xinjiang”, aldus Antony Blinken in een verklaring.

De Verenigde Staten en Canada legden China eerder deze week sancties op vanwege de behandeling van de Oeigoerse minderheid. Peking reageerde door sancties aan te kondigen tegen twee Amerikanen, een Canadees en een mensenrechtenorganisatie. Blinken noemt de sancties tegen de twee leden van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid “ongegrond”.

Peking meent dat de VS en Canada sancties hebben genomen “op basis van geruchten en desinformatie”. De individuen in kwestie “moeten ophouden met politieke manipulatie over de kwesties met betrekking tot Xinjiang en stoppen met zich te mengen in de binnenlandse zaken van China. Zoniet zullen ze hun vingers verbranden”, klinkt het in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Schendingen van de mensenrechten

Volgens mensenrechtenorganisaties zitten minstens een miljoen Oeigoeren en mensen van andere moslimgroepen opgesloten in kampen in de autonome regio Xinjiang. Ze beschuldigen Perking ervan hen te martelen, te steriliseren en dwangarbeid op te leggen.

“We zijn solidair met Canada, het VK, de EU en andere partners en bondgenoten over de hele wereld en roepen China op een ​​einde te maken aan de schendingen van de mensenrechten en de schendingen van overwegend islamitische Oeigoeren en leden van andere etnische en religieuze minderheidsgroepen in Xinjiang. En om degenen die willekeurig worden vastgehouden vrij te laten”, aldus nog Blinken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen