Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld). Foto Shutterstock

Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld). Foto Shutterstock

Uncategorized

Verhofstadt vreest voor politiek misbruik coronamaatregelen na deze crisis

Anton Schelfaut

Europarlementslid en voormalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) vreest dat de strenge coronamaatregelen die tijdens deze crisis genomen worden “nieuwe gewoonten creëren” voor de politiek. Daarvoor waarschuwt de liberaal in een interview met De Zondag.

https://redactie.palnws.be/2021/02/guy-verhofstadt-lijkt-naast-europese-topfunctie-te-grijpen/

“Vandaag kunnen we niet anders dan strenge maatregelen nemen”, zegt Guy Verhofstadt. “Maar het moet uitzonderlijk blijven. Het kan verleidelijk zijn voor politici om later, in andere situaties, ook naar deze instrumenten te grijpen. Dat is een gevaar.”

Daarmee doelt Verhofstadt onder meer op de avondklok en het vaccinatiecertificaat van de Europese Commissie. “Zoiets kan een inbreuk op onze privacy worden”, waarschuwt hij. “Voor je het weet, wordt dat gebruikt voor sociale controle zoals de Chinezen doen. Al die maatregelen moeten afgevoerd worden van zodra de sanitaire toestand het toelaat. Ik ben daarom voorstander van een pandemiewet die misbruiken moet vermijden.”

“Europese vaccinatiestrategie is een fiasco”

Verder noemt Verhofstadt de Europese vaccinatiestrategie een “fiasco” en pleit hij voor een gezamenlijk Europees gezondheidsbeleid. Volgens hem zijn de Europese contracten voor de aankoop van vaccins niet goed onderhandeld. Die hadden immers een clausule moeten bevatten waarin bepaald wordt dat Europese producenten eerst een bepaald aantal dosissen aan Europa moeten leveren. “Pas daarna kan er gesproken worden over export. En dat moet afgedwongen worden. De Amerikanen en de Britten hebben die strenge bepalingen wél laten opnemen in hun contracten. Dat is waarom zij sneller kunnen vaccineren.”

Bovendien wordt elk Europees contract nog eens opgedeeld in 27 nationale contracten. “Dat maakt het voor de farma makkelijker om verplichtingen niet na te komen. De reactie van de Commissie komt veel te laat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Verhofstadt vreest voor politiek misbruik coronamaatregelen na deze crisis”

Plaats een reactie

Delen